22 juli 2024

Studenten gaan demonstreren tegen bezuinigingen

Studentenprotest in GriekenlandDEN HAAG | NIEUWS I De landelijke studentenorganisaties bereiden een grote demonstratie voor tegen de mogelijke bezuinigingen op het hoger onderwijs. De studenten vrezen dat ze meer collegegeld moeten gaan betalen, een uitgeklede versie van de OV-kaart krijgen en dat het systeem van studiefinanciering wordt omgezet in een leenstelsel.

Op vrijdag 21 mei 2010 willen de studenten op het Museumplein in Amsterdam met een massaal protest blijk geven van hun ongenoegen. De laatste grote studentendemonstratie vond in november 2002 ook plaats op deze locatie. Toen gaven zo’n achtduizend studenten gehoor aan de oproep van de studentenorganisaties om in het geweer te komen voor een betere kwaliteit van het onderwijs op hogescholen en universiteiten.

Deze keer sluiten ook de mbo’ers zich aan bij het studentenprotest omdat zij eveneens gedupeerd raken door de mogelijke bezuinigingen. Volgens de organisaties brengen de bezuinigingsmaatregelen, die overigens nog niet zijn vastgesteld, de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar.

Als studenten moeten gaan lenen om hun studie te kunnen betalen, dan zal dat voor een grote groep jongeren een reden kunnen zijn om af te zien van een studie. “Jongeren nu opzadelen met een schuld van tienduizenden euro’s om te kunnen studeren is een enorme drempel met enorme gevolgen”, aldus de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), die de demonstratie op touw zet samen met ISO, JOB, LKvK en comité SOS.

Deel dit artikel