15 juli 2024

Deel LOOT-scholen in gevaar door strengere eisen’


NIEUWS | Van de 29 LOOT-scholen die Nederland telt, dreigt de helft in problemen te komen omdat ze minder dan het minimumaantal van veertig leerlingen trekken. Dat zegt landelijk coördinator Rudmer Heerema zaterdag in een interview in het Brabants Dagblad.

Een LOOT-school [Topsport Talentschool] is een voorziening voor talentvolle topsporters, verbonden aan een gewone middelbare school die het mogelijk maakt om een sportloopbaan en onderwijs te  combineren. Voor deze leerlingen gelden bijzondere facilteiten zoals een aanpast les- en proefwerkrooster en extra begeleiding

Brabant telt vier LOOT-scholen: het Koning Willem II College in Tilburg, het Rodenborch College in Rosmalen, het Plein College Sint Joris in Eindhoven en ‘t Rijks in Bergen op Zoom. Geen van deze scholen zit volgens het Brabants Dagblad in de gevarenzone. Het Koning Willem II kent daarnaast ook nog een Top Sportopleiding.

Om voor plaatsing op een LOOT-school in aanmerking te komen moet een leerling een erkende topsportstatus hebben. En daar zit voor een deel van de scholen in Nederland het probleem, zegt Heerema in het Brabants Dagblad. NOC*NSF dat de status vaststelt, heeft de eisen opgeschroefd waardoor er minder jongeren voor plaatsing in aanmerking komen.

Bekende (ex-) LOOT-schoolleerlingen van het Sint Joris in Eindhoven zijn Irene Wüst (schaatsen), Klaas-Jan Huntelaar (voetbal), Patrick Paauwe (voetbal), Linsy Heister (zwemmen), Josef Kramer (hockey) en Margot Wetzer (judo). Marianne Vos (wielrennen) behaalde haar vwo-diploma aan het Willem van Oranjecollege in Waalwijk. Lees hier over haar schooltijd.

Deel dit artikel