22 juli 2024

Tilburgse paboys werven jongens voor de pabo

TILBURG | NIEUWS | ´I want you!´ staat er met grote letters op de poster. Met priemende vinger wijst Uncle Sam naar degene die naar de poster kijkt. Met dat you bedoelt hij echter alleen de jongens: Zij moeten zich melden voor een opleiding aan de pabo.

De poster is een bewerking van het beroemde affiche uit de Eerste Wereldoorlog waarmee de Amerikaanse overheid – Uncle Sam – burgers opriep om zich spontaan als soldaat voor het leger te melden.  Mannelijke studenten, wel aangeduid als paboys,  van de Fontys Pabo in Tilburg gebruiken dit affiche in hun actie om meer leeftijdgenoten over te halen om leerkracht basisonderwijs te worden.

Het is inmiddels genoegzaam bekend, de verhouding van het aantal mannelijke en vrouwelijke studenten op de pabo (en ook wat betreft leerkrachten op de scholen) is zeer onevenwichtig.
Landelijk is al jaren is ongeveer 15 procent van het aantal studenten van het mannelijk geslacht, bleek recent nog uit een onderzoek van het SBO (Onderwijsarbeidsmarkt). Ter vergelijking, voor het hele hbo liggen de verhoudingen tussen mannen en vrouwen vrijwel gelijk. Daar komt nog eens bij dat relatief veel mannelijke pabo-studenten afhaken.

Handen uit de mouwen
Voor Thomas Michielsen, student aan de Tilburgse pabo, reden om samen met zijn mannelijke medestudenten, de handen uit de mouwen te steken. Afgelopen februari staken ze voor het eerst de koppen bij elkaar. En nu hebben ze onder de clubnaam ManDaad een pagina op Hyves geopend, een wervingsposter ontworpen en organiseren ze speciale activiteiten voor mannelijke pabo-studenten.

Op de open dag van Fontys in Tilburg, zaterdag 20 november, traden ze nadrukkelijk naar buiten. Om de mannelijke bezoekers van de open dag te laten zien dat de pabo echt niet alleen voor meisjes is. Maar daar blijft het niet, in de toekomst willen ze ook middelbare scholen bezoeken om de jongens onder de scholieren er te van overuigen dat het hartstikke boeiend is om voor de klas te staan.

Effectief
De pabo’s hebben de afgelopen jaren gezocht naar manieren om meer jongens te lokken en om de relatief hoge uitval van mannelijke studenten tegen te gaan. Een maatregel lijkt effectief te zijn, en dat is de jongens in substantiële aantallen in een klas met meisjes te plaatsen. Thomas Michielsen: “Er was een klas met drie jongens en de rest meisjes. De ene na de andere jongen is afgehaakt. Wij zitten met veel meer jongens in de klas en er is nog niemand gestopt.”
En wat is volgens Thomas het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke studenten? “Jongens tonen meer daadkracht, ze nemen sneller beslissingen”.
 
► Lees hier meer over de Brabantse pabo´s

Deel dit artikel