16 juli 2024

Basisschool Moerdijk reageert nuchter op chemiebrand

MOERDIJK | NIEUWS | De nasleep van de grote brand bij het bedrijf Chemie-Pack in Moerdijk heeft nauwelijks invloed op de dagelijkse gang van zaken op de interconfessionele basisschool De Klaverhoek. “We gaan daar heel nuchter mee om”, vertelt leerkracht en IB’er Verien Tolenaars, die als teamcoördinator de directeur waarneemt. De Klaverhoek ligt hemelsbreed op ruim een kilometer van de plek des onheils.
 
De school heeft enkele maatregelen genomen. Zo zijn de kinderen afgelopen maandag binnengehouden. Daarna mochten de kinderen wel buiten spelen, maar alleen op de speelplaats, niet op het gras. En ze kregen te horen dat ze geen dingen van de grond op moeten rapen die mogelijk van de brand komen. Basisschool De Klaverhoek, de enige school van het dorp, telt 78 leerlingen en valt onder het bestuur van Stichting De Waarden.
 
Kerstvakantie
Toen de brand op woensdagmiddag 5 januari op het industrieterrein van Moerdijk uitbrak werd er meteen groot alarm geslagen. Maar omdat het op dat moment in het zuiden nog kerstvakantie was en de kinderen thuis waren had dat geen gevolgen voor de school.
In de buurt van de school zijn wel metingen verricht, en in het weekeinde heeft de brandweer samen met het team het schoolplein onderzocht op eventuele roetdeeltjes en andere brandresten.
 
Op de maandagochtend, de eerste dag na de vakantie, zijn de kinderen meteen opgevangen op school. “We hebben er met de kinderen over gesproken. Alle kinderen mochten vertellen over de brand. Een aantal kinderen hebben vaders die bij de brandweer zitten, en die hadden een extra invalshoek. Maar wij hebben niet de indruk dat de brand de kinderen angstig heeft gemaakt”, vertelt Tolenaars. Het team heeft vervolgens gewoon de draad weer opgepakt.
 
Geen paniek
Dat ouders en kinderen zich niet zo snel van de wijs laten brengen komt omdat de Moerdijkse bevolking al sinds jaar en dag in de nabijheid van het grote industriecomplex woont en werkt, veronderstelt Tolenaars. Ook speelt een rol dat de windrichting voor het dorp gunstig stond. De enorme rookwolken dreven richting Dordrecht. “Natuurlijk maken de ouders zich zorgen en zich ze vragen zich af of er geen gevaar is voor de gezondheid, daar is tot nu toe weinig over te zeggen. Maar er is geen paniek.”
 

Tolenaars vindt dat er voldoende informatie is verstrekt door de autoriteiten. Ze heeft ook contact gezocht met de leerplichtambtenaar en met de gemeente. “Ik had heel snel antwoorden op mijn vragen. En als ik nog meer wil weten dan kan ik altijd bellen, dus die communicatie loopt goed.”
 
Aan de andere kant van de rivier, in het buurtschap Mookhoek, zijn op het schoolplein van basisschool De Boemerang resten van roetdeeltjes aangetroffen, meldt het Brabants Dagblad op gezag van directeur Peter van Pelt. Het plein en de speeltoestellen zijn schoongemaakt, het zand in de zandbak wordt zo snel mogelijk vervangen. De Boemerang lag pal onder de rookwolken van de brand.   
 

Deel dit artikel