16 juli 2024

At ease!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.31
 
COLUMN | Dierbaar schooltafereel: plukjes leerlingen die links en rechts in de gang hangen, wachtend tot de lessen beginnen. Staand, halfstaand,  hangend, halfhangend, op de grond zittend of liggend zelfs,  te midden van tassen en jassen, sjaals en handschoenen, smartphones en  mineraalwater. 
 
Het ziet er niet gedisciplineerd uit, maar het heeft wel iets. Wat dan? Dat dit een tamelijk relaxte jeugd is, dat de generatie Einstein ontspannen in het leven staat. (Vroeger was de regel: als de docent na 10 minuten nog niet is komen opdagen, mag je naar de aula. Koortsachtig stond iedereen dan de tijd op te nemen en naarmate dat tijdstip naderde bewoog de groep zich druppelsgewijs in de richting van de hal. Wikkend en wegend. Hopend. Nu maken de leerlingen een veel ontspannener indruk. Ze zien wel. Komt hij niet? Oke. Komt hij toch? Ook goed.)
 
Nee, dan onze soldaten-to-be, de mannen van Veiligheid en Vakmanschap. Geheel gehuld zijn zij in VPS (VlekkenPatroonStof = camoeflagekleding), en zij staan op een stevig fundament van massieve klossebakken, in balans gehouden door een enorme, geheel gevulde sporttas (ook VPS).
Gelukkig marcheren zij niet – nog niet,  maar, wachtend in de gang tot de sergeant-majoor het lokaal open doet: zij hangen niet rond. Ze komen aanlopen en ze stellen zich op. Als u het niet gelooft, gelooft u het niet, maar toch gaat het zo.
 
Ze slenteren naderbij en vullen geleidelijk maar onafwendbaar de rangen tot het plaatje compleet is: de achterste rij staat met de rug naar en tegen de muur, een halve meter daarvoor staat de tweede rij (ja, eigenlijk de eerste dus), en dáárvoor staat, met de rug naar de manschappen, de pelotonscommandant of hoe je dat noemt. In elk geval: ook gewoon een student.
 
Ik kom aanlopen en ik geloof mijn ogen niet, maar het is echt zo. En ze staan, ik zweer het u, ‘at ease’ (ik ken mijn American army-movies). Plaats rust dus, in een lichte spreidstand, handen achter de billen in elkaar gevouwen, goed rechtop.
Het mbo kent vele smaken. 
 
 Ps: We krijgen nogal wat telefoontjes van journalisten die bezig zijn met een reportage over de gevolgen van de bezuinigingen op defensie. Loopt de opleiding Veiligheid en Vakmanschap niet leeg? Nee, geenszins, kunnen wij dan antwoorden. Het ziet er naar uit dat defensie alle gemaakte afspraken over deze opleiding nakomt, en deze soldaten blijven ook nodig. En trouwens, met de opleiding Veiligheid en Vakmanschap kun je bij allerlei  diensten aan de slag, bij defensie.
Geen leegloop dus, maar gewoon in het gelid. Geef acht!
 
 ► Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel