28 maart 2024

Financiële actie voor behoud van Leonardoklassen

OISTERWIJK | NIEUWS | Het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen in Midden-Brabant komt tienduizenden euro’s tekort. Om daar in te voorzien wordt op zondag 29 mei een grote kind- en gezinsbeurs gehouden in Oisterwijk.
 
De netto-opbrengst is bedoeld voor de instandhouding van deze voorziening van passend onderwijs voor hoogbegaafde kinderen. In Midden-Brabant zijn nu drie klassen die werken op basis van het Leonardo-concept met bijna vijftig kinderen. Er is daarnaast een wachtlijst van enkele tientallen kinderen.
 
Die klassen zijn gekoppeld aan de basisscholen De Mussenacker in Udenhout en De Blaak in Tilburg, die vallen onder het bestuur van openbare scholen Opmaat. Dit bestuur heeft vastgelegd dat het de eerste drie jaar van het Leonardo-onderwijs voor ongeveer 120.000 euro garant staat. De vraag is of dat voldoende is. Per leerling resteert een gat van ongeveer 1800 euro. Ouders en sympathisanten willen met acties, zoals de gezinsbeurs, inkomsten verwerven om het tekort te dekken.Eerder is al door sponsors 25.000 euro geschonken.
 
Overheid
Ook elders in het land kampen de Leonardo-klassen met forse gaten in de begroting, vertelde de oprichter van de (landelijke) Leonardostichting Jan Hendrikcx onlangs tegen Onderwijs Brabant. Aanvankelijk was er de hoop dat de rijksoverheid dit onderwijsconcept zou gaan financieren, maar eerder dit jaar liet de minister van Onderwijs Van Bijsterveldt in antwoord op Kamervragen van VVD’er Elias weten daar niets voor te voelen.
 
De minister antwoordde onder meer: “Het Leonardo-concept wordt vrij strikt geformuleerd door de Leonardo stichting. Scholen kiezen zelf voor het Leonardo-concept. Dat het concept een zware last drukt op het budget van de school, weet de school van te voren. Als de scholen de financiering dan moeilijk geregeld krijgen, is het niet aan de overheid om bij te springen. Scholen kunnen ook kiezen voor een minder kostbaar concept om hun hoogbegaafde leerlingen een passend aanbod te doen. Er zijn ook veel scholen die andere, minder kostbare arrangementen voor hun hoogbegaafde leerlingen organiseren.”
 
 _________________________________________________

 
KRAMEN, WORKSHOPS EN MUZIEK IN SPORTARENA OISTERWIJK
 
Op zondag 29 mei: Leonardo’s kind en gezinsbeurs. De beurs is van 12.30 tot 18.00 uur in de SportArena te Oisterwijk.
 
Op de beurs is alles te vinden wat te maken heeft met het kind (ca. 4 t/m 14 jaar) en het gezin daar omheen. Een groot aantal gezellig ingerichte kramen met verkoop van b.v. (kinder)mode, denkspellen, boeken, interieur- en modeaccessoires, spiritualiteit, leermethodes, artikelen voor gezond wonen en leuke hebbedingetjes. Ook zijn er tweedehandsspulletjes te koop.
Tevens presenteren diverse deskundige adviesbureausop het gebied van hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, beelddenken en gedragsstoornissen zoals ADHD zich aan de aanwezige bezoekers.
 
Daarnaast zijn er o.a. workshops voor jong en oud, zoals kindertheater door Ondersteboven, tekenen bij Studio Xplo, armbandjes maken bij Cat Design, knutselen en schminken bij Leonardo-ouders en proefjes bij de Scheikundejuf. De workshops zijn gratis of tegen een kleine vergoeding. Op diverse plekken zijn spellen gratis uit te proberen, zoals bij de spelotheek van Begaafdheidscentrum Brabant en het nieuwe spel Raindropchess.
 
WORKSHOPS VOOR VOLWASSENEN

13.00-13.55 uur: Erasmus-docente Cathleen van den Ende vertelt u over de fixed en de growth mindset en de taxonomie van Bloom.
14.15-15.10 uur: Jet van Barendrecht (SLIMPULS) geeft een presentatie vanuit de ogen van het hoogbegaafde kind. Wat heeft het nodig en waar loopt het tegen aan?
15.10-15.55 uur: Stichting Opmaat (openbaar onderwijs) zal ook een lezing verzorgen.
16.15-17.30 uur: Leonardo-leerkracht Rien van Bijsterveldt praat over hoogbegaafdheid en Leonardo-onderwijs. Tijdens zijn workshop ‘het feest der (h)erkenning’ is er tijd voor de aanwezigen om vragen te stellen.
 
Belangstellenden worden verzocht zich vooraf aan te melden via leonardobeurs@live.nl
 
► Voor meer informatie zie de site van de Stichting Leonardo Midden-Brabant 

Deel dit artikel