16 juli 2024

Brabantse docenten zijn het inbeuken op het hbo zat

TILBURG | NIEUWS | Negen docenten die werkzaam zijn het hbo komen in het geweer tegen de eindeloze stroom van ‘hysterische’ kritiek op hun sector. Ze hebben de Vereniging voor Kritische hbo-docenten opgericht om een tegengeluid te laten horen.

Acht van de initiatiefnemers zijn werkzaam bij de Juridische Hogeschool van Avans-Fontys in Tilburg/Den Bosch, een school die uitstekend presteert. Ze hebben een weblog geopend waar ze hun mening ventileren. De docenten hekelen niet alleen de in hun ogen de ongenuanceerde publicaties van critici als hoogleraar Heertje en Ad Verbrugge (voorzitter Beter Onderwijs Nederland), maar ook overtrokken reacties van Tweede Kamerleden.
Als voorbeelden noemen ze uitlatingen als ‘kwaliteitsramp op het hbo’ (Jesse Klaver GroenLinks), ‘rampzalig’ (Jasper van Dijk SP) en ‘een totale ravage in het hbo’ (Verbrugge BON).
 
De locatie Breda van Avans Hogeschool

Apocalyps
“En dat allemaal vanwege een onderzoek van de Onderwijsinspectie waaruit blijkt dat ´vier afstudeertrajecten (voor langstudeerders) van hbo-opleidingen van de onderwijsinspectie het keurmerk ‘zwak’ en vier het keurmerk ‘zorgelijk’ hebben gekregen. Dat zijn natuurlijk acht keurmerken te veel, maar om nu meteen te suggereren dat de Apocalyps voor de deur van het hbo staat, gaat ons toch echt te ver.” Aldus de docenten.
 
Ze hebben hun buik vol van de negatieve kwalificaties die nu over het hele hbo worden uitgestort. ´De beschuldiging jegens het hbo kent geen maat en is inmiddels van alle bewijslast ontheven. Er wordt gesproken over “een schrijnend gebrek aan fatsoen en arbeidsethos”. Dat is begonnen bij de directies en besturen en is inmiddels doorgesijpeld naar de werkvloer.” Ook zou het “hbo bol staan van oplichting en fraude”.´
 
Programmapunten
Enkele programmapunten van de Vereniging zijn:
•          Tegenwicht bieden tegen de bijna hysterische berichtgeving over de kwaliteit van het hoger beroepsonderwijs in Nederland door de nuance in de discussie over het hbo terug te brengen.
•          De discussie over het onderwijs in het hbo weer inhoudelijk maken.
•          Een heroverweging van de rol van de HBO-raad en van het stelsel van toezicht op het hbo.
 
‘Hiermee worden uiteraard niet alle problemen opgelost. Want problemen zijn er, net als in elke andere sector, natuurlijk ook, maar daar willen wij op basis van feiten en graag zonder hijgerige politici aan werken’, aldus de docenten op het weblog.
 
De initiatiefnemers zijn W. Struijlaart, Ron Ritzen, Erik Nicolai, Henk Hulsen, Willem-Jan van Gendt, John Lousberg, Thea van Lent, Hans de Brouwer (JHS Avans/Fontys); Yolanda Steijns (HsZuyd)
 
► Ga hier naar de site van de vereniging

► Lees hier de column ‘Ook gij. Elsevier’
 

Deel dit artikel