16 juli 2024

Geen tweetalig onderwijs op Gymnasium Beekvliet

ST.-MICHIELSGESTEL | NIEUWS | Een groeiend aantal middelbare scholen biedt tweetalig onderwijs aan. Op Gymnasium Beekvliet in St. Michielsgestel kiezen ze daar bewust niet voor.
 
Tweetalig onderwijs (tto) houdt in dat bij niet-talenvakken als bijvoorbeeld geschiedenis en biologie een andere taal dan de moedertaal als instructie- en communicatietaal wordt gebruikt, meldt het Europees Platform op zijn website. In een tweetalige klas spreken docenten en leerlingen in principe dus geen Nederlands, maar de vreemde taal. Tweetalig onderwijs heeft twee belangrijke doelen: het vergroten van de taalbeheersing van leerlingen en het verkrijgen van een internationale oriëntatie.

In Nederland wordt tto sinds 1989 aangeboden, vrijwel uitsluitend Engels. Inmiddels op 120 scholen, voor het merendeel vwo. Er zijn ongeveer 25 havo’s en 9 vmbo’s (mavo) die ook meedoen. Ruim 25 scholen zitten in de werkgroep tweetalig vmbo. In Brabant gaat het om zeventien scholen.*

Docenten Engels
Het tweetalig onderwijs is dus ‘hot’ en de leiding van Gymnasium Beekvliet krijgt zo nu een dan de vraag  van ouders waarom de school niet aansluit bij deze trend. In het recente nummer van het blad voor de ouders geeft de school het volgende antwoord: “Onze leerlingen hebben recht op het beste onderwijs, in elk vakgebied. De kennisoverdracht (of het nu gaat om wiskunde, muziek of aardrijkskunde) moet niet verstoord raken doordat docent en leerlingen zich bedienen van een taal die niet hun moedertaal is.”
 
“Bij de moderne vreemde talen ligt het precies andersom. Daar is het logisch dat leerling en docent zich bedienen van de nieuwe taal: die moet immers geleerd worden! En dus wordt daar volop Engels, Frans en Duits gesproken.
Ontwikkelingen in de wetenschap gaan heel snel; onze docenten moeten veel moeite doen om de veranderingen op hun vakgebied te volgen. We kunnen niet verwachten dat zij daarnaast ook nog eens hun kennis van het Engels uitbreiden. De leerlingen kunnen dus het beste Engels leren van de beste vaklui die we hebben: de docenten Engels.”
 
*) Asten: Varendonck College; Bergen op Zoom: RSG ’t Rijks; Bladel: Pius X-College; Boxmeer: SG Stevensbeek; Breda: Mencia de Mendoza; Nassau SG; Dongen: Cambreur College; Eindhoven: Stedelijk College Eindhoven; Helmond: Jan van Brabant College; Oisterwijk: 2College Durendael; Oss: Maaslandcollege; Roosendaal: Jan Tinbergen College; Schijndel: Elde College; Tilburg: 2College Cobbenhagen; Beatrix College; Veldhoven: Sondervick College; Waalwijk: Dr. Mollercollege

Deel dit artikel