15 juli 2024

Hoger onderwijs in Brabant trekt meer eerstejaars

TILBURG | NIEUWS | Het ziet er naar uit dat de drie gr

TILBURG | NIEUWS | Het ziet er naar uit dat de drie grote hogescholen en twee universiteiten in Brabant dit jaar (fors) meer eerstejaarsstudenten in kunnen schrijven dan in 2010.

 

De cijfers van de vooraanmeldingen wijzen wat dat betreft op een positieve trend, al dient er bij aangetekend worden dat de balans pas definitief opgemaakt kan worden als de inschrijvingstermijn op 1 oktober gesloten is. Avans Hogeschool denkt al een goed beeld te hebben van het aantal nieuwe studenten en heeft de cijfers vrijgegeven.

 

In een landelijk stabiele hbo-markt doet Avans het erg goed, meldt de persdienst van de hogeschool met vestigingen in Breda, Tilburg en Den Bosch. Het aantal vooraanmeldingen ligt 9,7 procent hoger dan vorig jaar. In absolute aantallen, in 2010 waren er 8760 aanmeldingen, nu zijn het er 9600.

 

Sterke stijger bij Avans is de opleiding commerciële economie in Den Bosch van 223 naar 336 aanmeldingen. De hogeschool heeft wel last van een terugloop bij de pabo met bijna tien procent, maar ook andere pabo-opleidingen hebben daar mee te maken. Ook het aantal deeltijdstudenten is minder, maar dat komt doordat het bekostigingsstelsel onder druk staat. Avans telt op dit moment ruim 24.000 studenten.

De NHTV in Breda trekt meer eerstejaars.

Andere instellingen
Ook het aantal aanmeldingen van de eerstejaars bachelor bij Fontys Hogescholen zit in de lift. Daar stond de teller enkele weken geleden op ongeveer 12.500 vooraanmeldingen, een groei van bijna tien procent. Vorig jaar lag de groei een stuk lager. Fontys ondervindt wel hinder van een terugloop van deeltijdstudenten, vooral bij de masteropleiding van het speciaal onderwijs. Hoewel volgens de laatste berichten de vooraanmeldingen nog aantrekken.
De NHTV in Breda schrijft eveneens groeicijfers als het gaat om het aantal vooraanmeldingen. De toename van het aantal eerstejaars gaat in de richting van de zes procent, in absolute aantallen een dikke 2800.
 
De Universiteit van Tilburg kan ook flink meer eerstejaars studenten verwelkomen voor de bachelorstudies. Volgens een intern overzicht van 10 augustus is er sprake van een groei van ongeveer 1900 naar ruim 2000, ofwel 5,8 procent. Landelijk is de toename in het universitair onderwijs overigens iets hoger, namelijk 6,7 procent.
De Technische Universiteit Eindhoven noteerde volgens een recent intern overzicht ongeveer 1300 vooraanmeldingen, een stijging van 12 procent ten opzichte van een jaar geleden.
 
 
 

Deel dit artikel