29 maart 2024

Burgemeester Van Gijzel: Negatieve sfeer rondom Fontys verdwenen

EINDHOVEN | NIEUWS | Toen 4,5 jaar geleden aantrad als burgemeester van Eindhoven, kreeg hij vooral negatieve verhalen over Fontys te horen. Maar sinds die tijd heeft de hogeschool een enorme verbeteringsslag gemaakt en is Fontys een instelling om trots op te zijn.

“Er is een geweldige stap voorwaarts gezet.” Met die boodschap kwam burgemeester Rob van Gijzel naar de opening van het studiejaar op de locatie aan de Rachelsmolen in Eindhoven. De burgemeester was uitgenodigd om zijn visie te geven op de economische bedrijvigheid en de rol daarin van het onderwijs.
Met de economie in Zuidoost-Brabant gaat het bijzonder goed, ook in Europees perspectief. Al drie jaar op een rij bedraagt de groei meer dan 3 procent en Eindhoven en omgeving is daarmee met Amsterdam en Rotterdam een van de pijlers van de BV Nederland. En dat mag de wereld best weten, want zoals de Amerikanen zeggen: Be good and tell it.

Slimste regio
“Wie had in 1994 durven denken dat Eindhoven nog eens tot de slimste regio van de wereld zou uitgroeien? In een rijtje met steden als Hongkong, Taipei en Seoul”, aldus Van Gijzel, die impliciet verwees naar de economische malaise in de stad van bijna twintig jaar geleden. Dat de Brainport Eindhoven het zo goed doet is vooral te danken aan de inzet op kennis en innovatie. En ook de rest van Nederland vaart daar wel bij. “Tienduizend kenniswerkers van ASML brengen evenveel geld in het laadje als honderdduizend werknemers in Rotterdam”, aldus Van Gijzel, die daarmee het belang van de Rotterdamse haven relativeerde.

Maar een kenniseconomie kan alleen floreren als het onderwijs (mbo/hbo/wo) daarin volop meedraait. En dat is hard nodig, want elke dag loopt het tekort aan technici met twaalf personen op. “Dat is ongekend.” Het wordt steeds moeilijker om de vacatures met goed gekwalificeerde werknemers op te vullen. Meer nog dan voorheen moeten instellingen als Fontys daar werk van maken.

Kruideniersmentaliteit
Het gaat niet alleen om technici, ook aan afgestudeerden in andere takken van sport is een grote behoefte. “Want met de aanstelling van één kenniswerker creëer je tien andere vacatures. Je hebt bijvoorbeeld ook juristen, marketingmensen en creatieve ontwerpers nodig.”
Van Gijzel maakte nog wel een kritische opmerking over het levenslang leren. Nederland loopt daarmee ver achter op andere landen zoals Duitsland. “Het mag niet langer een sluitpost zijn. We moeten vandaag nog de handen uit de mouwen steken, er is geen tijd te verliezen.” De Nederlandse overheid heeft een kruideniersmentaliteit als het om onderwijs gaat, meent Van Gijzel.

Deel dit artikel