19 juli 2024

Zijlstra: NHTV in Breda is de Pietje Bell van het hoger onderwijs

BREDA | NIEUWS | Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft hogeschool NHTV in Breda vandaag tijdens de opening van het hogeschooljaar overladen met de complimenten. De Bredase instelling is voor de bewindsman een voorbeeld van eigentijds hoogwaardig hoger onderwijs.

In ludieke termen beschreef Zijlstra de hogeschool, die pas 25 jaar bestaat, als een Pietje Bell. “Een echte Hollandse jongen die boordevol initiatieven zit. Een belhamel die soms de grenzen aftast. Maar hij heeft met iedereen het beste voor en hij komt altijd met goede rapportcijfers thuis”.

De bewindsman heeft wel met de NHTV want een jaar geleden was hij in Groningen bij de opening van het hogeschooljaar ook al lovend over de ontwikkelingen in Breda. Hij schetste de NHTV toen als een witte raaf onder hogescholen die onder vuur lagen.

Reputatie
De reputatie van NHTV is volgens Zijlstra uitstekend. De opleiding toerisme is de grootste ter wereld en uit meer dan zeventig landen meldden studenten zich aan in Breda. De toeloop is zelfs zo groot dat er voor vijf opleidingen een fixus wordt gehanteerd; het aantal toelatingen is beperkt.

De kracht van de Bredase hogeschool, met academische ambities, is volgens Zijlstra dat ze zich presenteert als een goed gesorteerde speciaalzaak en niet als een warenhuis. Die profilering is een van de speerpunten in het hoger onderwijsbeleid van dit kabinet. “En daardoor zit u nu in en voorhoedepositie.”

Zijlstra: “Het beste uit elke student halen, dát is de opdracht: en niet het najagen van een bepaald percentage hoger opgeleiden. Zo’n percentage zegt uiteindelijk niets over de kwaliteit van de individuele studenten.”  De VVD-bewindsman vindt ook dat studenten scherper moeten kiezen voor een opleiding die past bij hun eigen studieprofiel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vwo’ers naar het hbo
“Met wetenschappelijke ambities ga je naar de universiteit, met beroepsgerichte ambities ben je beter af in het hbo, ook als je het vwo hebt afgerond! Wie net te kort komt voor hoger onderwijs, moet zich realiseren dat onze maatschappij meer heeft aan een excellente mbo’er dan aan een hbo’er die met de hakken over de sloot is gekomen.”  

In zijn toespraak sprak hij ook zijn dank uit aan het adres van collegevoorzitter Hans Uijterwijk – ‘Mister NHTV’- , die een (bestuurlijke) carrière van veertig jaar in het onderwijs erop heeft zitten. Hij is opgevolgd door Hein van Oorschot, afkomstig van de Universiteit van Tilburg.

Op de foto: de nieuwe bestuursvoorzitter Hein van Oorschot (links) en de vertrekkende ‘Mister NHTV’ Hans Uijterwijk.

> Lees hier de volledige toespraak van Zijlstra waarin hij o.a. ook ingaat op de prestatieafspraken in het hoger onderwijs

Deel dit artikel