16 juli 2024

Vlaanderen kampt ook met groeiend tekort aan leraren wiskunde

BRUSSEL | NIEUWS | Het voortgezet onderwijs in Vlaanderen wordt steeds vaker geconfronteerd met vacatures voor wiskundeleraren waar geen kandidaten voor zijn.

Dat zeggen vertegenwoordigers van het Katholiek Onderwijs en het Gemeenschapsonderwijs in de krant De Standaard. ‘Wij kampen met een groeiend tekort aan wiskundeleraars. Er zijn om te beginnen al te weinig jongeren die kiezen voor een universitaire studie wiskunde. En van de afgestudeerden kiest maar een klein deel voor het onderwijs”, zegt Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs in de Standaard. Veel studenten wiskunde kiezen nar hun studie voor een lucratieve baan in de financiële wereld.

Bij wijze van noodmaatregel wordt daarom vaker een beroep gedaan op leraren die wiskunde als bijvak hebben gedaan, zoals natuur- of scheikunde. Deskundigen voorzien dat het tekort aan docenten wiskunde een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van het onderwijs, aldus de Standaard.
Ook in Nederland melden scholen dat ze (veel) moeite hebben om vacatures voor wiskunde in te vullen, zo blijkt uit een onderzoek van CAOP.

Deel dit artikel