16 juli 2024

Kabinet voelt niets voor verplichte rookvrije schoolpleinen

DEN HAAG | NIEUWS | Het kabinet voelt niets voor een wettelijke regeling om schoolpleinen rookvrij te maken. Scholen moeten dat zelf maar regelen, aldus staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) tijdens het debat over de begroting 2013 van OCW.

Michel Rog (CDA) was een van de Kamerleden die gepleit had voor een verbod op roken op schoolpleinen. Straus (VVD) noemde het een interessant idee om schoolpleinen rook-, alcohol- en drugsvrij te maken. Maar de staatssecretaris verbaasde zich over dat pleidooi omdat Rog zich ook sterk heeft gemaakt voor een vermindering van regelgeving. Dekker: “Ik ben het er helemaal mee eens dat er gezorgd moet worden voor alcohol- en rookvrije schoolpleinen. Dat zou fantastisch zijn! Sterker nog: het gebeurt op heel veel scholen al. (…)De vraag is of wij dit alle scholen moeten verplichten, of dat wij dit aan de scholen zelf overlaten. Ik vertrouw op verstandige schoolleiders, die dit zullen aanpakken.”

Tabaksindustrie
Dekker wees er verder op dat het kabinet al werkt aan een aanscherping van de Tabakswet waardoor jongeren onder de achttien geen sigaretten meer mogen kopen. Overigens heeft de Tabaksindustrie zelf eerder al aangegeven voorstander te zijn van rookvrije schoolpleinen. Rog vindt overigens dat een rookvrijplein onderdeel moet zijn van een bredere aanpak om drank- en drugsgebruik onder jongeren tegen te gaan. Hij zei in het debat er getuige van geweest te zijn dat onder oog van het personeel door leerlingen drugs werden gebruikt.

Volgens Dekker is het beleid van het kabinet adequaat: “In het primair en voortgezet onderwijs mogen leerlingen onder de 18 jaar geen drugs kopen, geen alcohol nuttigen en geen tabak kopen. Ik vind dat wij dat voor de scholen en de leerlingen heel goed en strak geregeld hebben.”

> Lees ook: En nu nog rookvrije scholen

> Lees ook: Markland College scherpt het rookverbod aan

Rookvrije scholen in Brabant:

St. Odulphuslyceum TILBURG (per 1-8-2012 helemaal rookvrij)

VMBO College BOXTEL
Florijn College afd. LMO BREDA
Van Maerlant VSO DEN BOSCH
Cambreur College Gebouw B DONGEN
Plein College Eckart EINDHOVEN
Mytylschool EINDHOVEN
MunninkenheideCollege, locatie Bosheides RUCPHEN
Dongemond College (dep) MADE
Merletcollege/Langenboomseweg MILL
Beatrix College TILBURG
SG Were Di VALKENSWAARD
Fioretti College VEGHEL
Marklandcollege Dep. ZEVENBERGEN
Pius X College BLADEL
Hooghuis Lyceum Heesch HEESCH
Varendonck College SOMEREN
Varendonck College ASTEN
Kath. S.E. Etten Leur ETTEN LEUR
Commanderij College GEMERT
Mencia Sandrode ZUNDERT
Montessori College Eindhoven EINDHOVEN
Plein College NUENEN
[Bron: Stivoro]

Deel dit artikel