16 juli 2024

Anja Vink wint Prijs voor de Onderwijsjournalistiek

DEN HAAG | NIEUWS | De Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2013 is uitgereikt aan Anja Vink voor haar verhaal ‘Asschers Stille Revolutie’ in Vrij Nederland van 13 juni 2012. Het artikel gaat over de onorthodoxe, en omstreden, manier waarop de (toenmalige) Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher achterstanden op scholen wil terugdringen, door zich nadrukkelijk met de kwaliteit van het onderwijs te bemoeien.

Het verhaal raakt een actueel en relevant vraagstuk, behandelt dat vanuit een breed perspectief – het gaat over meer dan lezen of rekenen – en vanuit verschillende invalshoeken: behalve lof is er ook kritiek. Het was een inzending die volgens de jury niet alleen spannend was, origineel, grondig, belangwekkend of urgent, maar die iedereen overtuigde. Het is overigens de tweede keer dat Anja Vink de prijs wint. De eerste keer was in 2008, toen de freelance journaliste werd beloond voor het artikel ‘Dit onderwijs vergroot de achterstand’, gepubliceerd in het magazine M van NRC Handelsblad.

Genomineerden
De andere genomineerden waren dit jaar: Jan Dijksma: ‘Jeugd kan veel beter, Kind en Succes’ (bijlage), ‘Inspiratie, steun en sturing’ (tweede deel). (Leeuwarder Courant, 6 april en 13 april, en 20 april in Dagblad van het Noorden); Bart Funnekotter en Hugo Logtenberg: ‘De vastgelopen universiteit’ (NRC Handelsblad, 28, 29 en 30 maart en 2 april 2013); Sebastiaan van Loosbroek: ‘Een bul voor 800 euro’. (Mare, 11 april 2013); en Yvonne van de Meent: ‘School voelt zich uitgekleed door consultancybureau’ (Het Onderwijsblad 20 april 2013) .
De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 1.500 euro en een kunstwerk van de hand van emailleur Christine van der Ree, werd uitgereikt in Nieuwspoort op dinsdag 1 oktober.
De jury bestond uit Sjoerd de Jong (ombudsman van NRC Handelsblad), Marjan Agerbeek (freelance bladenmaker, oprichter van Beter Blaadje), Dillian Hos (directeur van een basisschool in Amersfoort, eerder onder meer politiek redacteur van Trouw) en Sietske Waslander (hoogleraar sociologie TIAS Nimbas Business School in Tilburg en lid van de Onderwijsraad).

Nieuw boek
Recent verscheen ook het boek ‘Van deze kinderen ga je houden’ van Anja Vink. Ze beschrijft daarin haar ervaringen op het vmbo Gijsbert Karel van Hoogendorp in de Rotterdamse probleemwijk Delfshaven. Vink liep een jaar mee in de brugklas van docent Vincent en sprak o.a. met leerlingen, teamleden en ouders. Haar opvatting is dat scholen als deze door de samenleving in de steek gelaten worden. Eerder publiceerde Anja Vink ‘Witte zwanen, zwarte zwanen’ over segregatie in het onderwijs.   
[Bron: o.a. persbericht]

> Lees hier een interview met Hans van Dael, een van de ‘Asscherboys’

Deel dit artikel