16 juli 2024

Op ROC Tilburg kunnen studenten mbo en havo combineren

TILBURG | NIEUWS | Een mbo-opleiding volgen en tegelijkertijd gaan voor een havodiploma. Die bijzondere route biedt ROC Tilburg bij de richting economie. Doel is de mbostudent beter voor te bereiden op het hbo.

Leerlingen en studenten die wat meer in hun mars hebben, komen in het onderwijs mondjesmaat aan hun trekken. De aandacht gaat vooral naar degenen die moeite hebben met het studieprogramma. Erwin van Gulik, directeur van de School voor Administratieve en Juridische Dienstverlening van ROC Tilburg, broedde al langer op een plan om de betere student meer uitdaging te bieden. Met ingang dit schooljaar biedt deze locatie de mogelijkheid om de mbo-opleiding economisch/administratief te combineren met het behalen van een havodiploma (profiel economie en maatschappij).

“Er zit in de theoretische vakken veel overlap tussen mbo 4 en havo. Een voorbeeld van een klein verschil is dat je op het mbo bij Nederlands geen literatuur krijgt. Vroeger was dat trouwens wel zo. Het niveau van de vakken is ook gelijk. Dus met wat extra inspanning kan een goede mbo-leerling zich tegelijkertijd ook voorbereiden op een havo-examen.” Eén dagdeel in de week wordt er specifiek aandacht besteed aan de havo-vakken.

Geen volwaardige havo
Het is echter niet de bedoeling om van deze route een volwaardige havo te maken, benadrukt Van Gulik. “Daar hebben we ook geen licentie voor. Leerlingen volgen een mbo-opleiding, daar doen we niets aan af. Het havodiploma is extra, het is een plusprogramma.” De studenten die dit traject volgen zijn dus niet verplicht om ook op te gaan voor een volledig (staats)examen havo. Hij of zij kan besluiten om in enkele havo vakken examen te doen.

Toelating staat open voor leerlingen met een vmbo-t diploma, en een 6,5 gemiddeld op de eindlijst. Bovendien is er een gesprek om na te gaan of de kandidaat gemotiveerd is. “We vragen meer inspanning van onze studenten, maar dat is voor de betere student goed te doen.” Maar wat is de meerwaarde van deze route? Met een mbo-4 diploma kan een student nu al doorstromen naar het hbo.
Van Gulik: “De achterliggende gedachte is dat een mbo-student een streepje voor heeft op een havoleerling als hij naar het hbo gaat omdat hij tijdens stages al praktijkervaring heeft opgedaan. Daar staat tegenover dat een havist cognitief sterker is. Als mbo’ers het in het hbo niet redden, dan komt vaak door de theoretische vakken. Dat heeft ons op het idee gebracht dat je mbo’ers beter voorbereidt door ze ook havo-examen te laten doen.” Er hangt overigens wel een prijskaartje aan het havo-deel van de opleiding, van 500 tot 600 euro per jaar.
[Dit artikel is eerder gepubliceerd in de onderwijsbijlage van het Brabants Dagblad/Eindhoven Dagblad]

Op de locatie economie van ROC Tilburg kunnen studenten opgaan voor een mbo- en havo-diploma.

Deel dit artikel