19 juli 2024

Student hyperventileert: pers op de stoep

Beroep: onderwijs | Aflevering 5.31

COLUMN | Vijf ambulances. Zes politieauto’s. Drie brandweerwagens. Eén traumahelikopter. Achttien geüniformeerde hulpverleners. Een ontruimde school. Wat voor catastrofe speelde zich vorige maand af aan de Gimbrerelaan in Tilburg, bij onze School voor Onderwijs en Kinderopvang? Nou, niks eigenlijk. Of ja, toch: één studente die hyperventileerde, maar dat was het dan ook wel.
Bij de afdeling Marketing en Communicatie van ons ROC, waar alle telefoontjes van de media naar worden doorverbonden, kregen we in een kwartier tijd het ANP aan de lijn, De Telegraaf,  het Algemeen Dagblad, Omroep Brabant, Brabants Dagblad. En natuurlijk was er een explosie op de social media.

Als perscontactpersoon van Marketing en Communicatie mocht ik dus aan de pers vertellen dat er niets aan de hand was. Niets!
‘Oh ja?’, zei de mevrouw van het ANP ongelovig. ‘Maar wij krijgen berichten van ontruiming, brandweer, politie, ambulances en een traumahelikopter. En u zegt dat er niets aan de hand is?’
Ik moest toegeven dat dat niet sterk klonk, maar wáár was het wel.
‘Waar komt dan al die opwinding vandaan?’
‘Tja, er is één studente onwel geworden en daar zijn de media mee aan de haal gegaan.’
‘Oh ja?’ antwoorde ze vinnig, ‘Nou, wij doen ons werk serieus hoor en het is echt niet zo dat wij elk vuurtje opstoken.’
Oeps, het was niet mijn bedoeling het ANP de schuld te geven dus ik bond ijlings in.

Maar evengoed, het harde feit was wel: er was één studente die hyperventileerde en verder niks. Ik heb dat ooit meegemaakt toen ik nog les gaf in Breda en hyperventileren een nieuw fenomeen was. We hadden afgesproken in het team: als het in de les gebeurt, stuur ze (het waren altijd meisjes) met een medeleerling en een papieren zakje naar de wc.
Dat deed ik dus en na een half uurtje of daaromtrent kwam ze een beetje bleekjes weer terug de les in. Dat waren nog eens tijden, maar zo gaat dat dus niet meer. Nu breekt onmiddellijk de twitter-pleuris uit en moet je je crisisteam activeren.

Ha! Ooit zagen de Nederlanders zichzelf als nuchter volkje.

> Vorige aflevering Schaterhuilen om ROC Leiden

Deel dit artikel