16 juli 2024

70 / 30? Helemaal niet!

Beroep: onderwijs | Aflevering: 6.11  

COLUMN | Om redenen die hier verder niet ter zake doen, hebben we de Open Dag van onze school met twee maanden vervroegd: van eind januari 2016 naar eind november 2015. Om redenen die hier verder niet ter zake doen, heeft de minister besloten om nieuwe kwalificatiedossiers in te voeren per aug 2016.  Om redenen die hier verder niet ter zake doen, is het mijn werk om de folders te maken voor onze technische opleidingen.

Alles bij elkaar opgeteld betekent dit, dat ik me de afgelopen weken het vuur uit de sloffen heb gelopen om van onze docenten de nodige gegevens te krijgen over de (‘nieuwe’) technische opleidingen, zodat de folders op de Open Dag (over drie weken dus!), klaar zijn. En op hun beurt hebben die docenten zich het vuur uit de sloffen gelopen om die gegevens bij elkaar te harken uit de nieuwe kwalificatiedossiers (ook wel bekend als ‘kwado’s’), daarbij ernstig gehinderd door het feit dat onze geliefde en eerbiedwaardige minister nog niet alle knopen heeft doorgehakt, nog niet alle kogels door de kerk heeft geschoten en nog niet uit alle neusgaten witte rook blaast.

We zitten elkaar dus ernstig gek te maken, van tijd tot tijd, maar dat betekent niet dat er niet gelachen wordt, op ons ROC. Want wij, van de afdeling Marketing en Communicatie, hebben natuurlijk nauwkeurig uitgevogeld wat vmbo’ers willen weten over hun eventuele vervolgopleiding, dus welke feiten in elk geval in die opleidingsfolders moeten staan. Wat blijkt? Vmbo’ers willen graag weten hoeveel ‘praktijk’ er in een opleiding zit.

Hm. ‘Praktijk’, dat is een moeilijk begrip. ‘Stage’ valt er natuurlijk onder, maar, bijvoorbeeld bij vliegtuigtechniek, ook de uren in de hangar en in de metaalwerkplaats. En bij procestechniek de uren in het lab. Enfin, je moet dus goed kijken en zorgvuldig tellen en dat doen techneuten dan trouw. Die pakken er hun rekenmachientje bij en komen dan uit op … nou, ik kreeg getallen door als: 71% theorie / 29% praktijk.

In mijn onschuld als tekstbewerker en folderschrijver maakte ik daar natuurlijk 70 / 30 van, maar godzijdank gingen de proeven nog ter goedkeuring langs de teams, vóór we naar de drukker deden. Zodat die docent nog nét op tijd mijn 70/30 kon veranderen in de juiste 71/29.
Oef.

Ps Om de folders op tijd voor de Open Dag geleverd te krijgen, moet de definitieve opmaak vandaag, maandag 9 november, naar de drukker. Hebben we dat gehaald? Ja, dat hebben we gehaald. Maar het was kantje boord.

Pps Een kwalificatiedossier is een precieze, wettelijk goedgekeurde beschrijving van wat er allemaal in een opleiding moet zitten. Daar moeten wij ons dus aan houden – en dat doen we ook anders wordt de inspectie boos. En dat wil je niet.

Deel dit artikel