29 maart 2024

Bijna helemaal wit!

Beroep: onderwijs | Aflevering

COLUMN | Van een collega die daar in die buurt woont, kreeg ik de folder van ‘het Pius’ (= het Pius X College in Bladel). Ik heb goeie ervaringen met het Pius, daar was de voorlichting altijd perfect georganiseerd, dus ik nieuwsgierig aan het bladeren! Hm. Mooi uitgevoerd, groot formaat, dubbelgevouwen tot A-3. Foto’s van individuele leerlingen met daarbij telkens hun verhaal – niet te lang gelukkig. En dan valt me iets op: ik tel 26 leerlingen op de foto’s in de flyer (aan weerskanten).

Maar eerst iets anders: bij de Inkijkdagen die we drie weken geleden organiseerden op ons roc, raakte ik tijdens de koffiepauze aan de praat met een collega-docent van 2College. Die beunde wat bij! Dat klinkt oneerbiedig, maar hij noemde het zelf zo. Naast de vijftien lesuren die hij in Tilburg had, gaf hij sinds kort, als invaller en uitzendkracht, twee dagen les op een vmbo-school in de randstad. Dat was me wat:
‘In de meeste lessen ben ik de enige autochtoon in het lokaal’, vertelde hij. Wow!

Je leest al tijden niets meer in de krant over witte scholen en zwarte scholen, maar dat lijkt me toch een onthutsende ervaring, de enige autochtoon zijn in een vol klaslokaal. En hoe zit dat bij ons, op Stappegoor? Nou, techniek is nog steeds een tamelijk witte sector (ook in het werkveld, hoorde ik laatst van een hrm-er), maar een klas helemaal zonder allochtonen zie je toch niet vaak, hier.

Nu weer de folder van het Pius. Van de 26 leerlingen die in de folder prijken, is er ééntje getint. Eéntje. En die staat er in omdat ze allochtoon is: ze komt uit Nigeria en leert nu heel snel de Nederlandse taal. Tja. Ten opzichte van de randstad is Tilburg natuurlijk provincie en dus duidelijk een stuk witter. Maar ten opzichte van Tilburg is Bladel duidelijk platteland: bijna helemaal wit!

 

Deel dit artikel