23 mei 2024

Tilburgse universiteit slaat bruggenhoofd naar binnenstad

TILBURG | NIEUWS | De Universiteit van Tilburg wil meer zichtbaar zijn in het centrum van de stad. Om dat waar te maken heeft de universiteit het Duvelhok aan de St. Josephstraat gekocht van de gemeente Tilburg. Het gebouw wordt ingericht als een studentencentrum. 

Tot de jaren zestig was de Tilburgse universiteit (toen nog hogeschool) in de binnenstad gevestigd, maar vanwege de onstuimige groei verhuisde de instelling naar een geheel nieuw complex aan de rand van de stad, tegen het natuurgebied De Oude Warande. Ook andere grote onderwijsinstellingen zochten de randen van de stad op, met als gevolg dat Tilburg minder herkenbaar is als een stad waar meer dan 25.000 studenten hoger onderwijs volgen.

Het Duvelhok is een karaktersitiek overblijfsel van de rijke texttielindustrie die Tilburg ooit kende, en het gebouw heeft de status van beschermd monument. De universiteit wil in het pand o.a. een mensa, studie- en werkplekken, en vergader- en conferentieruimten onderbrengen. Ook op andere locaties in de binnenstad is de UvT al meer zichtbaar aanwezig.Om de band met de stad te versterken maakte de UvT al gebruik van Midi en de Heikese kerk.

In het kader van de versteviging van het profiel van Tilburg Onderwijsstad

Deel dit artikel