5 maart 2024

JOB heeft een goed idee

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.1

COLUMN | JOB heeft het beste voor met het mbo – of moet ik zeggen: met de mbo’ers?  Daar kom ik op terug. JOB is de JongerenOrganisatie voor het Beroepsonderwijs. Wat LAKS is voor het voortgezet onderwijs, is JOB voor het middelbaar beroepsonderwijs: vakbond voor scholieren, luis in de pels van de ROC’s! 

In 2008 had JOB een goed idee. Het ministerie vond dat ook en kwam genereus over de (financiële) brug en daarmee was het project JOB Academy in principe een feit. Nu nog ROC’s zoeken die hier aan mee wilden doen. JOB schreef alle ROC’s in Nederland aan, maar ja, ROC’s zijn grote organisaties met niet allemaal even duidelijke communicatielijnen en wellicht was de adressering ook niet altijd adequaat, dus nogal wat van die brieven raakten tussen de JOB-wal en het ROC-schip. 

In Tilburg kwam de brief bij mij terecht (op de afdeling communicatie) en ik gaf JOB en het ministerie onmiddellijk gelijk: dit was een goed idee. Dus vroeg ik het College van Bestuur eerbiedig of ik ons ROC daarvoor mocht opgeven – en dat mocht!

Ik meldde JOB ijlings dat wij graag mee wilden doen – maar helaas, dat ging zomaar niet. Er zou ballotage komen, want JOB moest wel overtuigd zijn van onze goede bedoelingen en onbezoedelde blazoen. Het was immers een mooi project en ROC’s uit het hele land stonden te trappelen om er aan mee te mogen doen.
Nou nou.

Maar goed, JOB kwam kennismaken en heette Maarten: Maarten Intema, een boomlange, blonde twintiger met een harde stem en idem handdruk, projectleider JOB Academy. Ik had Paula Sukel, lid van het College van Bestuur, voorgesorteerd om het gesprek te voeren, Maarten onze geloofsbrieven te overhandigen en hem te overtuigen van onze eervolle intenties.    

Dat viel nog niet mee! Terwijl hij schaamteloos de loftrompet stak over onze concullega’s in Den Bosch (zozeer dat het ons behoorlijk begon te irriteren), liet hij onze toegang tot dit schitterende project, deze buitenkans om opgenomen te worden in de geschiedenis van het vaderlandse beroepsonderwijs, in het midden. Met een opgewekt en hard uitgesproken ‘Jullie horen nog van me’, nam hij afscheid.
Hm.
 
Volgende keer meer.

► Wie is Gerard Sanberg?

Deel dit artikel