15 juli 2024

Nieuwe opleiding in Boxtel om creatief vakmanschap te behouden

• Ambachtelijk vakmanschap wordt schaars in Nederland. Op de foto een antieke schoenleest.BOXTEL | NIEUWS | SintLucas in Boxtel start dit jaar met een nieuwe mbo-opleiding, gericht op mensen die een specifiek creatief vak gaan beoefenen. Het zijn beroepen die dreigen te verdwijnen bij gebrek aan voldoende jonge aanwas, maar waar nog wel behoefte aan is.

Het gaat om ambachtelijk schoenmaker, keramist en hoedenmaker. Voor de nieuwe opleiding hebben zich 32 studenten ingeschreven. Het eerste jaar van deze mbo-4 vakopleiding is breed van opzet. De studenten leren werken met textiel, keramiek, leer en restauratie & decoratietechnieken. Na dit jaar maken de studenten een keuze in welke materialen en technieken ze zich de volgende drie jaar specialiseren.
Deze brede combinatie maakt de opleiding volgens SintLucas  uniek in Nederland. Naast een voltijdopleiding, start SintLucas dit studiejaar met de tweejarige deeltijdopleiding Tassen. Deze zal in de toekomst uitgebreid worden met de specialisaties keramiek en textiel.

Ondernemerschap
Na vier jaar hebben de studenten een goede basis om bijvoorbeeld verder te studeren aan een hbo-(kunst)opleiding. Ook het starten van een eigen bedrijf is mogelijk. Daarom is er in de opleiding veel aandacht voor het ontwikkelen van de ondernemersvaardigheden.

Doel van de opleiding is creatief vakmanschap te behouden en nieuwe impulsen te geven. Naast SintLucas nemen aan dit initiatief deel het Hout- en meubileringscollege in Amsterdam en Vakschool Schoonhoven, ieder met een eigen specialisatie. SVGB kennis- en opleidingencentrum heeft samen met de drie scholen, musea, bedrijven en belangen- en brancheorganisaties uit de creatief-technische sector in 2009 het initiatief genomen om creatief vakmanschap op de kaart te zetten. Ook het bedrijfsleven is nauw betrokken bij de opleiding, zoals Schoenfabriek Van Bommel uit Moergestel. 
[Bron: Persbericht]

Deel dit artikel