27 mei 2024

Basisschool speelt nauwelijks rol bij het leren zwemmen

NIEUWS | Leerlingen leren nauwelijks zwemmen via de basisschool. Slechts tien procent van de scholen in Nederland biedt leerlingen de mogelijkheid om door schoolzwemmen een diploma te behalen.
 
Dat blijkt uit antwoorden van demissionair minister Rouvoet (Onderwijs. Jeugd en Gezin) op antwoord van Kamervragen van de SP. Aanleiding voor de vragen was het bericht van de Reddingsbrigade Nederland dat kinderen steeds slechter zwemmen en dat hun conditie achteruit gaat.
 
Volgens de minister ligt de verantwoordelijkheid voor het leren zwemmen op de eerste plaats bij de ouders. Daarin ondersteund door scholen en gemeenten. Een gemiddeld schooldiploma A kost 400 euro, maar de tarieven verschillen per zwembad. Er zijn ook zwemverenigingen die tegen een lager tarief kinderen leren zwemmen.
 
Hoeveel kinderen na de basisschool geen zwemdiploma hebben is niet bekend. Uit een rapportage van het SCP is bekend dat in 2007 88% van de autochtone kinderen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar een zwemdiploma had. Bij allochtone kinderen lag dit op 76%.
 
Er wordt gewerkt aan een registratiesysteem aan de hand waarvan gemeenten kunnen vaststellen of alle leerlingen aan het eind van de basisschool voldoende zwemvaardig zijn.
 

Deel dit artikel