20 april 2024

ROC West-Brabant gaat experimenteren met licht op vmbo en mbo

ETTEN-LEUR | NIEUWS | Na de herfstvakantie start op het ROC West-Brabant een experiment waarbij wordt gekeken wat het effect is van aangepast licht op de leerprestaties van leerlingen in het vmbo en het mbo. Het onderzoek wordt wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Twente. Philips levert het lichtsysteem.

Een woordvoerster van ROC West-Brabant heeft dat meegedeeld. De proef is een vervolg op een vergelijkbaar experiment eerder op basisschool Wintelre. “Jonge kinderen hebben een ander bioritme dan jongeren en de wetenschappers willen graag weten of je met licht ook op die leeftijd leerprestaties kunt beinvloeden”, aldus de woordvoerster. Ook zal onderzocht worden wat het effect is op het funtioneren van docenten.

SchoolVision van Philips
Philips heeft speciaal voor het onderwijs het lichtsysteem SchoolVision ontwikkeld. Met dat systeem kan een leerkracht zowel de lichtsterkte als kleurtemperatuur aanpassen aan de activiteiten die in een leeromgeving plaatsvinden. Hij of zij kan kiezen tussen ‘energie’, ‘rust’, ‘standaard’ of ‘concentratie’.

Er is echter nog maar weinig bekend over de relatie tussen het gebruik van licht en leren, vandaar dat Philips en de Universiteit Twente daar door middel van onderzoek helderheid over willen verkrijgen.
De ervaringen op de basisschool in Wintelre laten zien dat met toepassing van SchoolVision de concentratie van de leerlingen toeneemt en dat heeft weer een gunstig effect op de leerprestaties zoals bij begrijpend lezen.

In de eerste maand van het experiment lag de score gemiddeld 8,7 procent hoger dan op een andere basisschool die als controlegroep fungeerde. Een maand later was dat gestegen naar gemiddeld 13,6 procent. Op ROC West-Brabant wordt er in twee perioden getest. In het najaar als dagen korter worden en in het voorjaar als het omgekeerde plaatsvindt. 

►Lees hier meer over SchoolVision en bekijk de video.

Deel dit artikel