15 juli 2024

Tilburg haalt hoger onderwijs naar de binnenstad

TILBURG | NIEUWS | Tilburg doet al jaren verwoede pogingen om zich te profileren als een heuse studenten- en hoger onderwijsstad. Ondanks allerlei campagnes wil het maar niet tot de buitenwereld doordringen dat er maar liefst twee hogescholen en een universiteit zijn gevestigd en dat er dik 25.000 studenten studeren, wonen, werken en uitgaan. 

Het gebrek aan uitstraling komt mede doordat de Universiteit van Tilburg sinds de jaren zestig aan de rand van de stad is gevestigd, nabij de Oude Warande. Veel opleidingen van Fontys Hogescholen staan eveneens aan buitenkant van de stad, in het gebied Stappegoor.

Er is nu een nieuw plan om beter zichtbaar te maken dat Tilburg een stad is met een grote academische gemeenschap. De Universiteit van Tilburg heeft het complex het Duvelhok van de gemeente Tilburg gekocht om er onder meer een mensa en studiewerkplekken voor studenten in te huisvesten. Het Duvelhok is een monumentaal pand dat herinnert aan de lange textielgeschiedenis van Tilburg. Het gebouw ligt in het hartje van de stad, toevallig op een steenworp afstand van de locatie waar in 1927 de universiteit begonnen is als Roomsch-Katholieke Hoogeschool.

Spoorzone
Ingrijpender is de voorgenomen verhuizing van een groot deel van de Tilburgse opleidingen van Fontys Hogescholen naar de Spoorzone. Dat is een gebied aan de achterkant van het station dat Tilburg een nieuwe bestemming wil geven. Voor Fontys zou daar op een prominente plek een heel eigentijds complex worden gebouwd. De verwachting is dat de vestiging van het hbo op die plek de dynamiek in de omgeving ten goede komt. Het definitieve besluit over een verhuizing naar de binnenstad is nog niet genomen. Overigens, de kunstopleidingen van Fontys zijn al in het centrum van de stad gesitueerd, in een complex waar ook de Concertzaal deel van uitmaakt.

Avans Hogeschool heeft eerder ook overwegen om nieuwbouw te plegen in het centrum van Tilburg, maar zag daar onder meer vanwege de kosten vanaf. Enkele jaren geleden heeft Avans een nieuw complex gebouwd op de bestaande locatie aan de Cobbenhagenlaan.
Het Duvelhok, toekomstige mensa van de Universiteit van Tilburg

Deel dit artikel