23 mei 2024

‘Jullie maken als docenten het verschil’

 RAAMSDONKSVEER | REPORTAGE | Voor brugklassers is het altijd weer even wennen aan een nieuwe omgeving, maar dat geldt dit schooljaar ook voor Geert Steenbakkers (51), de nieuwe ‘baas’ van het Dongemond college in Raamsdonksveer/Made. Officieel begint hij pas op 1 november, maar nu al laat hij regelmatig zijn gezicht zien op zijn nieuwe school.

Een drukke periode voor Steenbakkers want hij is ook aan het ‘afbouwen’ op zijn huidige school, het Markland College in Oudenbosch, waar hij als lid van het college van bestuur ervaring heeft kunnen opdoen. Op het Dongemond (vmbo, havo, vwo, technasium; 2200 leerlingen) wordt hij bestuursvoorzitter. Hoe je je op zo’n transfer voorbereidt? “Door veel met mensen te praten, vooral goed naar ze te luisteren en door je in te lezen zodat je een beeld krijgt van de schoolcultuur, want die is overal anders.”

Op deze donderdag benut hij de ochtendpauze om zich voor te stellen in de lerarenkamer van de unit vmbo en om ieder personeelslid persoonlijk de hand drukken. “Al zal het nog wel even duren voordat ik al jullie gezichten herken”, zegt Steenbakkers in een korte, kernachtige speech. Hij begint met het rechtzetten van een misverstand, in de wereld geholpen door de regionale krant, waarin hij werd opgevoerd als rector.

“Dat ben ik dus niet, het Dongemond heeft voor elke unit uitstekende directeuren die hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Ik ben het college van bestuur, jullie werkgever dus. En ik leg verantwoording af aan de raad van toezicht. Ik sta dus op zekere afstand van de dagelijkse gang van zaken in de school, maar ik wil wel erg graag weten wat er op de werkvloer leeft, ik ben niet onzichtbaar.”

Vrijheid
Hij benadrukt dat hij voor iedereen aanspreekbaar is en dat de deur van zijn kamer altijd openstaat voor medewerkers die wat op hun lever hebben of een goed idee hebben. “Mijn opvatting is: geef mensen vertrouwen en dus de vrijheid, zo laag mogelijk in de organisatie. Maar daar hoort dan ook verantwoordelijkheid bij.”
“Want denk erom, jullie maken het verschil, op de werkvloer moet het gebeuren, in het contact tussen leraar en leerling. Ik wil dat jullie allemaal het gevoel hebben dat je erbij hoort, dat je er toe doet”, zegt Steenbakkers, die zelf ook jaren voor de klas heeft gestaan.

Technasium
Steenbakkers zegt op een school  te beginnen met een goede reputatie. Hij is ‘giga’ onder de indruk van de prestaties die het technasium levert. “Daar zijn wij op het Markland College wel eens jaloers op.” Na zijn speech maakt hij snel een rondje door de lerarenkamer, geeft links en rechts stevige handdrukken en dan klinkt alweer de zoemer. De leerkrachten haasten zich naar hun klassen want de leerlingen wachten niet.
Bestuursvoorzitter Geert Steenbakkers maakt een kennismakingsrondje in de lerarenkamer van het vmbo.Afdeling vmbo van het Dongemond college

Deel dit artikel