19 april 2024

‘Ook in het mbo groeiend tekort aan vakbekwame leraren’

DEN BOSCH | NIEUWS | Op het Koning Willem I College (KW1C) in Den Bosch start volgende week een groep van dertien zij-instromers aan de opleiding voor docent in het middelbaar beroepsonderwijs.

“Deze mensen zijn hard nodig want ook in de bve-sector ontstaat er een lerarentekort. Binnen vijf tot zeven jaar gaat een kwart van de docenten met pensioen en die vacatures zullen toch weer opgevuld moeten worden”, zegt opleider Hans Schaepkens. Het is voor de achtste keer dat dit eenjarige opleidingstraject, met de naam Beroepscomponent Leerkracht, wordt aangeboden. Onder auspiciën van de Fontys Lerarenopleiding.

De deelnemers hebben allemaal een achtergrond uit het bedrijfsleven en de opleiding is bedoeld om ze pedagogische en didactische competenties bij te brengen. Als ze de opleiding met succes afronden dan zijn ze bevoegd om het bve les te geven. Schaepkens noemt als voorbeeld een journalist die Nederlands wil gaan geven of een werktuigbouwkundige die docent techniek wil worden.

“Het zijn mensen die al carrière hebben gemaakt en zich op een gegeven moment afvragen of werken in het onderwijs niet iets voor hen is. Dat kan zijn omdat hun baan op de tocht is komen te staan, maar er zijn ook mensen die bewust een andere weg in willen slaan”.

Duaal traject
Om als zij-instromer aan de opleiding te kunnen beginnen moeten de deelnemers verbonden zijn aan een bve-instelling, ze staan al met hun met hun voeten in de onderwijspraktijk. “Het is een duaal traject dat bestaat uit een mix van theorie, practicum en simulatie. En dat krijgt vorm binnen een krachtige leeromgeving”, aldus Schaepkens. Opleiders van het Koning Willem I College zijn verantwoordelijk voor de inhoud van het traject.

Het bve-diploma wordt door Fontys Lerarenopleiding verstrekt. Aan het traject is een start- en eindassessment gekoppeld. Elke cursist krijgt begeleiding van zogenaamde veldassessoren. De opleiding start dit jaar in de Nationele Week van het Onderwijs. Min of meer toeval, zegt Schaepkens. Maar het onderstreept wel dat goed opgeleide docenten belangrijk zijn voor het onderwijs.

► Lees hier over de opleiding

Deel dit artikel