14 juni 2024

‘Kom op meiden, kies voor een technische studie’

EINDHOVEN | NIEUWS | Trots staat Klaasje op een klein podium in de spotlights. Klaasje is vliegtuigmonteur bij de KLM en iedereen mag weten dat het een hartstikke leuke baan is. Vooral de meiden die deze zaterdag de Onderwijsbeurs in Eindhoven bezoeken.
 
Want vrouwen en techniek, althans als het gaat om de klassieke vakman/vrouw, dat wil maar niet vlotten. Techniek dat is een mannenzaak, zoals de zorg een vrouwenzaak is. Het lukt maar niet om dat patroon echt te doorbreken, hoezeer Klaasje en de andere meiden van het promotieteam ook hun best doen om belangstelling te wekken voor het mooie vak dat ze uitoefen.
 
“Werken aan een draaibank, dat is prachtig. En het verhaal dat je vieze, ruwe handen krijgt slaat ook nergens op”, zegt Klaasje en steekt haar handen op om te bewijzen dat ze nog mooi en zacht zijn. Maar er zijn, alle enthousiasme ten spijt, maar weinig meiden die graag meer willen horen over de mogelijkheden van een opleiding en een baan in de techniek.
 
Vier meiden van het promotieteam Meiden en techniek, rechts vliegtuigmonteur Klaasje.

Technische universiteit
Toch is er wat merkwaardigs aan de hand, want een paar stands verderop, van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), staan opvallend veel vrouwelijke studenten, die opvallend veel vragen krijgen van vrouwelijke scholieren. Een bètastudie in het hoger onderwijs is kennelijk toch iets anders dan een technische handen-uit-de-mouwenopleiding in het mbo. Dat illustreren ook de instroomcijfers van de TU/e, ongeveer dertig procent van de studenten is vrouw. In het mbo zijn vrouwelijke techniekstudenten een hele kleine minderheid.
 
De opleidingen techniek hebben, heel verstandig, hun krachten gebundeld op deze Onderwijsbeurs. Ze hebben een eigen ‘hoek’ in de beurshal waar allerlei facetten van de technische opleidingen op een aansprekende manier over het voetlicht worden gebracht. Er staan veel apparaten waar de bezoekers zelf mee aan de slag mogen.
 
Speeddaten
Maar het zijn toch vooral de jongeren die al een technische opleiding volgen of al een baan hebben, die het verhaal moeten vertellen, zegt Walter Meerding van ROC Tilburg. “Daarom kunnen leerlingen ook speeddaten met jonge mensen die in de techniek werken.” Of de belangstelling voor technische opleidingen toeneemt kan hij niet zeggen.
Wel dat steeds meer mbo’ers na hun studie doorgaan in het hbo. Hij heeft daar gemengde gevoelens over. “Op zich is dat mooi, maar er is ook grote behoefte aan mbo’ers. Dat zijn de mensen die met hun handen werken, een hbo’er is toch vooral iemand die in een kaderfunctie belandt.”
 
Joop Jansen, communicatiemedewerker van De Rooi Pannen (ondernemersonderwijs), is tevreden over het verloop van de beurs. “Er zijn veel leerlingen die interesse hebben. En wat mij opvalt is dat ze goed voorbereid zijn. Ze stellen goede vragen en weten al wat het verschil is tussen de ene opleiding en de andere. Dat is wel eens anders geweest.”  

De Onderwijsbeurs gevangen in T-shirts.

ROC Eindhoven was op de beurs met een grote stand aanwezig.

Deel dit artikel