20 april 2024

Koreaanse leerkracht op Teacher’s Day overladen met dure cadeaus

COLUMN | Dinsdag 5 oktober is het de Dag van de Leerkracht. Hoewel onze directie elk jaar voor een lekkere attentie zorgt is het voor veel collega’s vaak niet direct duidelijk waar die lekkernijen vandaan komen: wie is er alweer een jaartje ouder geworden?

Als ik heel eerlijk ben, was het mij ook geheel ontschoten. Met Dierendag, het begin van de Kinderboekenweek en een project over muziek hebben we in de klas heel wat anders aan ons hoofd.
Toch brengt de Dag van de Leerkracht opmerkelijke herinneringen naar boven. In Zuid-Korea vieren ze namelijk fanatiek Teacher’s Day (op 15 mei) en wordt er echt eer gedaan aan deze nationale feestdag.

Het respect voor leerkrachten gaat ver en op Teacher’s Day worden de leerkrachten door studenten, ex-studenten en hun ouders uitgebreid in het zonnetje gezet. Traditioneel is het ontzag voor leerkrachten in Korea groot en nemen ouders de mening van de leerkracht voor waarheid aan. De kinderen spenderen zoveel tijd op school dat de (klassen)leerkracht vaak een van de belangrijkste volwassenen in hun leven is.

Een Koreaanse vriend vertelde me ooit dat hij, na ruim tien jaar, nog steeds contact onderhoudt met zijn voormalige mentor. Hij was immers degene die hem pushte, stimuleerde en (lijfelijk!) strafte zodat hij uiteindelijk toegelaten werd tot een top-universiteit in het land. Zowel zijn ouders als hij zijn hem nog steeds dankbaar.

Terug naar Teacher’s Day. Voor ons viel de dag op ons maandelijkse uitje met de kinderen, dus in eerste instantie had ik niet in de gaten dat er wel erg veel eten en lekkers was meegekomen. De ouders verzorgen gewoonlijk de lunch voor uitjes en bieden altijd tegen elkaar op (een gebeurtenis waar ik me erg op verheugde omdat ik de restjes dan mee naar huis kon nemen). Maar dit keer kwam er ook heel wat anders mee. Voor mij voornamelijk kleine attenties: een fotolijstje, een paar leuke mokken, een zelf uitgezochte paraplu. Maar ook zeep, een set (witte) sokken en vitaminedrankjes.

Mijn collega Sheri (haar Engelse naam) haalde de grootste buit binnen. Al haar harde werk, het uren praten met ouders aan de telefoon, het opnemen tijdens winkelsessies en in de bar, het buigen en beleefd praten en nooit direct zeggen dat een kind het eigenlijk niet zo goed deed, werd beloond. Zo kreeg ze onder andere sieraden, make-up van ruim vijftig dollar en waardebonnen van honderd dollar. Ze kreeg zoveel spullen dat ze het niet allemaal mee naar huis kon nemen. En dan hebben we het nog maar over ouders van kleuters!

Ik heb net even informatie opgezocht over Teacher’s Day op internet. Het schijnt zo te zijn dat sommige scholen in Korea op die dag dicht zijn of hun personeelsleden een uitje aanbieden omdat die dag wel heel geschikt blijkt te zijn om hier en daar een leerkracht om te kopen. En als ik dan aan mijn eigen ervaringen denk, verbaast me dit helemaal niet.

► Lees hier vorige aflevering

Koreanse studenten wassen de voeten van hun docenten als blijk van respect.

Deel dit artikel