19 april 2024

Succesvol productiehuis voor studenten krijgt elders vervolg

BREDA | NIEUWS | Op steeds meer plekken in Brabant hangen ze: beeldschermen die actuele informatie geven over o.a. studie, theater, uitgaan, gemeente, sport en nieuws. Minder bekend is dat de organisatie achter deze informatievoorziening vrijwel geheel draait op mbo- en hbo-studenten van verschillende instellingen in Brabant.
 
Het unieke concept komt uit de koker van BriljantNet, een Bredaas bedrijf dat actief is op het gebied van de nieuwe media. In het bijzonder met ‘narrowcasting’. Dat is het via beeldschermen presenteren van informatie die is afgestemd op een specifieke doelgroep. Die doelgroep kan per locatie anders zijn: scholen, theaters, pleinen, horeca, stations, wachtruimten, enz.
 
Het productiehuis van BriljanNet is gehuisvest in het Radius College in Breda, onderdeel van ROC West-Brabant. Dat is geen toeval, zegt Ivo Roovers, directeur van BriljantNet. “We werken hier met tientallen studenten die hier hun stage doen. Het aantrekkelijke voor de studenten is dat ze echt in de praktijk werken en dat ze zien wat het het resultaat van hun inspanningen is.”
 
Animaties
Roovers noemt als voorbeeld de studenten die animatiefilmpjes maken. “Als ze met vrienden in het café zitten en er komt een filmpje voorbij dat zij gemaakt hebben, dan kunnen ze trots vertellen dat zij dat gemaakt hebben. Dat is enorm motiverend, heel wat anders dan dat je op een stage opdrachten moet uitvoeren waar je nooit iets van terugziet.”
 
In het productiehuis werken zowel studenten op het gebied van techniek, inhoud (in jargon: content) als vormgeving/creativiteit. Ze zijn afkomstig van het Radius College in Breda, SintLucas in Boxtel (beide mbo), en van Avans Hogeschool en  NHTV  (beide hbo). De mbo’ers doen vooral operationele klussen, de hbo’ers nemen de begleiding van de mbo’ers voor hun rekening.
 
Wethouder Boelema opent het nieuwe productiehuis van BriljantNet geheel in stijl door een beeldscherm aan te klikken.

Andere steden
Bij de opening van het nieuwe productiehuis, gisteren, roemde wethouder Boelema (Onderwijs) deze week de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Als het aan Ivo Roovers van BriljantNet ligt zal het daar niet bij blijven. Het bedrijf is van plan om productiehuizen op te zetten in Tilburg en Eindhoven en in andere steden.
 
De bedoeling is dat ook andere ondersintellingen aanhaken. In Tilburg denkt Roovers bijvoorbeeld aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek en ROC Tilburg en in Eindhoven de Eindhovense School en de TU/e. En als het aan de directeur ligt gaan ook vmbo’ers aan de slag in het productiehuis.  
 
Want Roovers voorziet een grote toekomst voor narrowcasting, hij verwacht dat binnen een jaar in heel Brabant de schermen van BriljantNet te zien zijn. In Tilburg komen nog voor het eind van het jaar 250 grote schermen te hangen in de stad.

► Bekijk hier een demo van narrowcasting
 

Deel dit artikel