17 april 2024

Paboplus van Fontys van start met 22 studenten

Fontys Pabo in Den BoschDEN BOSCH | NIEUWS | In totaal 22 studenten zijn na een screening toegelaten tot de Paboplus van Fontys Hogescholen. Dit traject is bedoeld voor talentvolle studenten die de ambitie hebben om zich te ontwikkelen tot een topleerkracht voor het basisonderwijs.
 
Margreet Verbunt, directeur van de Fontys Pabo in Den Bosch, is tevreden met het aantal. “We hadden ingezet op 25 studenten, het zijn er iets minder geworden, maar dat geeft niet. Het is een heel gemotiveerde groep studenten.”
 
De Paboplussers zijn allemaal tweedejaars, die aan het eind van het eerste jaar er voor gekozen hebben om dit traject in te gaan. Ze studeren aan een van de Fontys Pabo’s in Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Veghel, maar een deel van het traject volgen ze als groep.
 
De Paboplus mikt op de bovenkant van de studentenpopulatie, jongeren die de capaciteit en de inzet hebben om een stevig opleidingstraject te volgen in een hoger tempo dan de reguliere opleiding en waarin veel ruimte is voor verdieping. Een voorbeeld van verdieping is dat Paboplussers betrokken worden bij het onderzoek dat wordt uitgevoerd in de kenniskring van een lectoraat.
 
Excellente leerkracht
In het basisonderwijs is behoefte aan excellente leerkrachten die bij gewenste ontwikkelingen het initiatief nemen en in staat zijn om in de dagelijkse praktijk van een basisschool onderzoek te verrichten en zo een bijdrage te leveren aan kwaliteitsverbetering.
 
De Paboplus is eigenlijk het Brabantse antwoord op de universitaire pabo, die in andere delen van het land als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Bij een universitaire pabo combineert een student twee bacheloropleidingen, bijvoorbeeld de universitaire opleiding onderwijskunde en een pabo-opleiding. Het idee is dat zo meer universitair geschoolden als leerkracht instromen in het basisonderwijs en dat is dan weer een kwaliteitsimpuls.
 
Twijfels
Maar bij Fontys bestaan er twijfels over of die veronderstelling wel klopt. “Het zou ons niet verbazen als die studenten op een geven moment toch voor de wetenschap kiezen en dat maar een beperkt aantal echt op een basisschool gaat werken.” De universitaire pabo’s bestaan nog maar kort en de tijd zal dus moeten leren of deze opvatting juist is.
 
De Paboplus is in ieder geval geen kopie van een universitaire of academische pabo. “We zijn een echte beroepsgerichte opleiding, waarin natuurlijk ook de nodige theorie aan bod komt, maar de nadruk toch ligt op de beroepspraktijk. Dat is ook waar deze studenten behoefte aan hebben”, aluds Verbunt. Na het behalen van hun bachelordiploma worden de studenten gestimuleerd om aansluitend een masterstudie te doen.

Deel dit artikel