22 juli 2024

Een universiteit in Breda of Den Bosch – waarom niet?

COLUMN | Voor ambitieuze onderwijswethouders in Den Bosch of Breda liggen er de komende jaren geweldige kansen om hun dromen van een eigen universiteit uit te laten komen. De groei van het aantal studenten in het hoger onderwijs zet tot de periode 2020 namelijk onverminderd stevig door.
 
De toename van het aantal universitair studenten bedraagt naar schatting liefst bijna 40 procent. In ronde cijfers: van 220.000 nu naar 295.000 over negen jaar. Voor het hbo is de groei minder spectaculair, van pakweg 390.000 naar dik 460.000, een plus van ‘slechts’ 19 procent.
 
Zo op het oog zeggen die aantallen niet zoveel, maar dat wordt anders als je die cijfers vertaalt in de omvang van een gemiddelde hogeschool of universiteit. Dat hebben de ambtenaren van OCW gedaan in het zogeheten Overdrachtsdossier, het document voor de nieuwe bewindslieden waarin allerlei ontwikkelingen op onderwijsgebied beschreven staan.
 
Die toename van het aantal studenten in het wetenschappelijk onderwijs van 40 procent komt overeen met circa 5 (!) middelgrote universiteiten, zo schrijven de ambtenaren. Bestuurders van Breda en Den Bosch – en misschien zelfs Helmond of Roosendaal: Inkoppen die voorzet!

Harvard van de Lage Landen
Bestaande universiteiten hebben nu al moeite om de enorme toestroom van studenten in goede banen te leiden, ze lopen tegen de grenzen van hun capaciteit aan. Er maar weer extra stoelen bijzetten in uitpuilende collegezalen is geen optie.
 
En voor Brabant geldt in het bijzonder dat de Universiteit van Tilburg (UvT) te kennen heeft gegeven dat het mooi is geweest met de groei. Small is beautiful is het parool. Niet langer is de kwantiteit leidend maar de kwaliteit. Daar reiken de ambities heel wat verder dan het intellect van de jonge Brabanders tot bloei te brengen. De UvT spiegelt zich graag aan de groten der aarden.
 
Universiteit van Tilburg: Small is beautiful

Zoals de voetbalclub Willem II ooit de pretentie had het ‘Ajax van het Zuiden’ te zijn, zo wil de UvT zich positioneren als het ‘Harvard van de Lage Landen’. Meespelen in de Ivy League, dat is het ultieme doel. De poort gaat in Tilburg op slot, alleen toptalent wordt straks nog toegelaten.
 
Unieke kans
Een unieke kans voor Breda en ’s-Hertogenbosch om de loop van de geschiedenis te corrigeren. Want tandenknarsend hebben deze eeuwenoude steden moeten toezien hoe twee ‘nieuwe’ steden in Brabant – textielstad Tilburg en Philipsstad Eindhoven – in respectievelijk 1927 en 1956 een universiteit binnenhaalden.
 
Als de Bredase of Bossche bestuurders het slim aanpakken kunnen ze de ‘gewone’ studenten, waar de UvT straks niet meer op zit te wachten, een alternatief bieden met een eigen universiteit. En kunnen ze zich meten met historische steden als Leiden, Utrecht, Amsterdam, Nijmegen of Groningen, die ook allemaal met een ‘eigen’ universiteit kunnen pronken.

Lees hier: Tilburgse universiteit richt zich minder op student uit de regio
 

Deel dit artikel