18 april 2024

´NOS on Tour´maakt met leerlingen nieuwsreportages

TILBURG | NIEUWS | De NOS gaat onder de noemer 'NOS on Tour' ook dit jaar weer aan de slag met middelbare scholen om samen met hen radio- en tv-reportages te maken. De eerste school van het seizoen die aan de beurt komt is het Theresialyceum in Tilburg op donderdag 5 november.
 
De dag begint met workshops radio en televisie waarin journalisten van de NOS uitleg geven over wat nieuws is en hoe je een nieuwsbericht samenstelt. Daarbij komen ook de basisvragen uit de journalistiek (Wie? Wat? Waar? Waarom? en Hoe?) aan bod. Vervolgens gaan de scholen op pad. Eén groep gaat televisieonderwerpen maken, de andere groep radio-items. De jongeren scholieren dragen zelf een onderwerp aan. Het resultaat van hun werk is te zien op de website van ‘NOS on Tour’.

Dit schooljaar geeft de NOS aan een kleine twintig middelbare scholen een tv- en radioworkshop. Aan het einde van het schooljaar wordt door een vakjury onder voorzitterschap van Hans Laroes, hoofdredacteur NOS Nieuws, het beste radio en televisie-item gekozen. De winnende makers brengen een bezoek aan de NOS-studio in Hilversum.
 
Het project ‘NOS on Tour’ omvat alle activiteiten van de NOS op het terrein van nieuwseducatie. Het doel is tweeledig. Enerzijds wil de NOS jongeren ‘mediawijs’ maken door met hen te praten over het huidige medialandschap. Anderzijds gaat de NOS tijdens de ‘NOS on Tour’-bijeenkomsten met de jongeren in gesprek over de vraag “Wat doet de NOS goed in de nieuwsvoorziening en wat kan beter?”. Het nieuwswijs maken van jongeren beschouwt de NOS als één van haar maatschappelijke taken.
[Bron: Persbericht]

Deel dit artikel