15 juli 2024

Mediasmarties gidst leerkracht en ouder door virtuele wereld van het kind

HILVARENBEEK | NIEUWS | Op basisschool De Driehoek in Hilvarenbeek is woensdagochtend Mediasmarties gepresenteerd, een online mediagids voor ouders en leerkrachten. Deze gids is ontwikkeld in opdracht van het ministerie van OCW.
 
Veel ouders en leerkrachten vinden het door het almaar groeiende aanbod van tv-programma’s en computerprogramma’s heel lastig om nog te bepalen welk aanbod geschikt is voor kinderen. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Ter illustratie, alleen al op de Nederlandse zenders wordt per dag 86 uur aan programma’s uitgezonden voor kinderen.
 
Mediasmarties is een site die objectieve informatie geeft over games, tv-programma’s, bioscoopfilms, dvd’s, cd-roms, websites en online-games. De bezoeker van de site treft daar een catalogus waarmee op eenvoudige wijze het aanbod voor een bepaalde doelgroep of van een bepaald thema geselecteerd kan worden. Niet alleen volwassenen kunnen met Mediasmarties aan de slag, ook kinderen zelf kunnen er hun weg zoeken.
 
Geschiktheid
Bestaande initiatieven als de Kijkwijzer zijn niet toereikend, omdat daar alleen gekeken wordt naar eventuele schadelijkheid voor het kind. Daarmee is nog niets gezegd over de geschiktheid van een film of programma. Een film kan bijvoorbeeld niet schadelijk zijn voor kinderen vanaf een bepaalde leeftijd, maar wel te ingewikkeld waardoor de film dus niet geschikt is.
 
Bij de presentatie werd benadrukt dat Mediasmarties geen oordeel geeft over de inhoud van het digitale materiaal, het wordt aan de hand van objectieve criteria onder de loep genomen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar kleurgebruik (belangrijk voor hele jonge kinderen) of het aantal personages dat erin voorkomt.
 
Kleuters van basisschool De Driehoek doen op een touchscreen een digitaal memoryspel.

Het aanbod wordt bekeken en gerecenseerd door studenten van de pabo’s. Zij zijn daarvoor speciaal opgeleid. Ook de gebruikers kunnen de producten van commentaar voorzien. Het is geen commercieel initiatief en gebruikers hoeven dus niet bang te zijn dat ze met spam worden lastiggevallen.
 
Ria de Jong, directeur van basisschool De Driehoek, is blij met het initiatief van OCW. “Het is fijn dat er nu zo’n betrouwbaar hulpmiddel is. We hebben op school een tijdje met filters gewerkt om te voorkomen dat kinderen op sites terechtkomen die absoluut niet voor hen bedoeld zijn. Maar zo’n filter sluit ook heel veel andere sites af, bijvoorbeeld omdat in het woord verkeersexamens het woord sex in voorkomt. Dat was dus niet handig.”
 
Mediabewust
Bovendien is het verstandiger om leerlingen mediabewust te maken, zegt de directeur. Om ze te wijzen op de gevaren van de virtuele wereld zoals met chatten en met het gebruik van webcams. “Het is net als met leren fietsen, er komt een moment dat een kind alleen door het verkeer moet, dat er geen volwassene mee fietst. Dan kun je een kunt daar maar beter zo goed mogelijk op voorbereiden.”
 
Op De Driehoek werken kinderen veel met computers, in elke klas hangt inmiddels een smartboard, ook bij de kleuters. Er is veel aandacht voor scholing van leerkrachten om ict in de klas goed te kunnen toepassen.
 
► Ga hier naar Mediasmarties

Deel dit artikel