5 maart 2024

Koninklijk predikaat Willem II College herbevestigd

Nieuws met een knipoogUILTJE | Het Koning Willem II College in Tilburg mag voor een periode van 25 jaar opnieuw het predikaat ‘koninklijk’ voeren. Dat meldt de school op haar website.
 
De net aangetreden koningin Juliana verleende het predikaat op 9 september 1948 en het zou haar eerste officiële daad zijn als staatshoofd. In het onderwijs is het mogen voeren van het predikaat koninklijk uniek. Het Koning Willem I College in Den Bosch heeft dat voorrecht bijvoorbeeld niet.
 
Volgens de Tilburgse school is het bijzonder dat het predikaat is herbevestigd omdat nieuwe predikaten niet of nauwelijks meer verleend worden. In 1948 was het Willem II College nog een Rijks-HBS, gevestigd aan de Ringbaan Oost.
 
De school was in die tijd niet alleen vanwege haar openbare grondslag een wat vreemde eend in de bijt in het katholieke zuiden, maar ook omdat jongens en meisjes bij elkaar in de klas zaten. Veel katholieke middelbare scholen waren tot het eind van de jaren zestig ofwel voor jongens of voor meisjes.
 
De verlening van het predikaat werd indertijd groots gevierd, zo blijkt uit een jubileumboek van de school, met een plechtige zitting en een officiële toespraak van onder andere burgemeester Baron van Voorst tot Voorst. De burgemeester benadrukte dat de leerlingen zich er zeer bewust van moesten zijn dat deze koninklijke eer hen verplichte tot voorbeeldig gedrag.

Koning Willem II College in Tilburg, sinds 1972 gevestigd aan de Tatraweg.

Gemengd zwemmen
‘Tilburg is nu de enige Rijks-HBS in Nederland welke deze titel mag voeren en dat legt U de plicht op betere jongens en meisjes te zijn.’ Misschien was zijn moreel appèl wel ingeven door een incident dat zich twee maanden eerder had voorgedaan en dat de school in rep en roer had gebracht.
 
Enkele leerlingen waren namelijk door de politie betrapt op zwemmen waar dat verboden was. Maar dat was nog niet het ergste, het ging om jongens en meisjes. Bovendien hadden ze aan de agenten een valse naam opgegeven. Hoewel het buiten schooltijd gebeurd was vond de schoolleiding dat ook zij moest optreden tegen deze zondaars. De belangrijkste reden was niet hun gedrag op zich, maar het feit dat ze de goede reputatie van de school in de waagschaal hadden gelegd…
 
 

Deel dit artikel