20 april 2024

Langzaam dringt het door dat er ook in het hbo juristen afstuderen

TILBURG | NIEUWS | Eeuwenlang werden juristen opgeleid aan de universiteit. Hoewel vanaf de jaren zeventig het hbo sterk op kwam zetten bleef het ondenkbaar dat er een hbo-variant van een juridische opleiding zou komen.
 
Aan het begin van de eeuw slaagden hogeschoolbestuurders er dan toch in om een breekijzer te zetten in de vesting van de universitaire rechtenstudie. En Brabant had de primeur, in 2002 startten Fontys en Avans een Juridische Hogeschool. Met een vestiging in Den Bosch en in Tilburg.
 
De nieuwe studie bleek in een enorme behoefte te voorzien, het aantal studenten groeide als kool. De Juridische Hogeschool Avans – Fontys telt nu 1500 studenten en is in haar soort de grootste in Nederland. Ook kwalitatief staat de opleiding in Nederland aan de absolute top. “Jaar op jaar komen we als beste uit de bus”, aldus directeur Gerard Hupperetz.
 
Gisteren was in Tilburg de officiële ingebruikname van de nieuwe locatie, een complex waar voorheen de Bestuursacademie was gevestigd. Tot voor kort was de opleiding gehuisvest in de voormalige Kunstacademie, pal naast de juridische faculteit van de Universiteit van Tilburg.
 
Krachtig instituut
Een ideale locatie, maar uit bezuinigingsoverwegingen moest naar een andere plek worden uitgezien. De exploitatie van het karakteristieke gebouw – een ontwerp van de bekende architect Maaskant –  is te kostbaar. De voormalige kunstacademie is nu overgenomen door de Universiteit van Tilburg.

 Voor het staatsieportret van koningin Beatrix is op de nieuwe locatie van de Juridische Hogeschool een prominente plek ingeruimd. Links directeur Hupperetz.

Hupperetz is vanaf het begin bij de nieuwe juridische opleiding betrokken geweest en hij kreeg gisteren alle lof toegezwaaid voor zijn inspirerende en vastberaden houding waardoor de opleiding is uitgegroeid tot een krachtig instituut. Volgens de directeur, die gisteren ook gehuldigd werd in verband met zijn 25-jarig dienstverband bij Avans, bereik je die status door geen genoegen te nemen met ‘goed’ maar te streven naar ‘excellentie’.
 
Beroepenveld
Toch is Hupperetz nog niet in alle opzichten tevreden met de bereikte resultaten. In 2006 studeerden de eerste hbo-juristen af en velen hebben inmiddels een plek gevonden op advocatenkantoren, Openbaar Ministerie, notariskantoren, verzekeringsmaatschappijen, enz.
 
Maar toch is nog altijd niet bij iedereen in het beroepenveld doorgedrongen dat je naast de universitair opgeleide juristen ook bekwame hbo-juristen hebt, aldus Hupperetz. Niet dat de directeur vreest dat het moeilijk is voor een hbo-jurist om aan de bak te komen, integendeel. Want door de voortschrijdende juridisering van de samenleving is er steeds meer vraag naar juristen.

Deel dit artikel