22 juli 2024

Het Pius in Bladel

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.11  
 
COLUMN | Donderdagavond was ik in Bladel, op het Pius X College, om voorlichting te geven aan vmbo’ers in het examenjaar over de technische opleidingen van ons ROC. Normaal gesproken storm je dan als een pakezel het gebouw binnen (laptop onder je linkerarm, beamer onder je rechterarm, verlengsnoer om je nek, folders tussen je tanden) maar in Bladel hoeft dat niet.
 
Die school heeft sinds jaar en dag in alle lokalen een beamer+pc-opstelling, dus je wandelt ontspannen het gebouw binnen met in je broekzak een usb-stickje, en bij binnenkomst krijg je van de decaan een kaartje-met-inlogcode. Vooruitgang! Bovendien staat bij de ingang een groepje leerlingen paraat en wijst de decaan er twee aan die jou naar je lokaal begeleiden. Een paar minuten nadat je daar bent aangekomen komt de dame met de koffiekar.
 
Kijk, zo hoort dat! Maar zo gaat het niet overal en ik dacht, ik steek het Pius eens een flinke veer in de kont, dan maken ze misschien school in de rest van Midden-Brabant en krijgen wij, voorlichters, overal service en tegemoetkoming.  Als je zo ontvangen wordt, dan wil je wel voorlichting komen geven.
 
Het is trouwens best leuk werk, vooral als je een beetje oog hebt voor de verhoudingen binnen je publiek. De meest voorkomende combinatie is en blijft: pa + ma + leerling, en omdat mijn verhaal over techniek gaat is die leerling bijna altijd een jongen.
 
Ma loopt voorop en komt dus het eerst het lokaal binnen. Dan zoon. Pa slungelt een beetje achteraan. En je ziet zoon in de gêne-stand schieten op het moment dat pa zijn hand opsteekt om een vraag te stellen: Oh nee, wat gaat ie nu weer zeggen?
 
Maar dat valt vaak mee, want niet zelden is pa zelf werkzaam in de techniek en wil ie laten merken dat ie weet waar het over gaat, die techniek. Dat doet ie dan termen als pneumatiek, hydrauliek en besturingstechniek te gebruiken. Mijn antwoord doet er niet zo heel veel toe, hij heeft zijn punt gemaakt.
 
Ook na afloop is het altijd gezellig op het Pius, met wat nootjes en blokjes kaas en een glas wijn in de lerarenkamer. En als ik dan toch aan het tippen ben, kunnen de vmbo-scholen in Midden-Brabant niet afspreken dat ze allemaal dezelfde fles wijn kopen als presentje – nu zit ik aan het einde van het voorlichtingsseizoen met wel tien verschillende flessen wijn en dat oogt vreemd, op een feestje.

Lees hier de vorige aflevering

Deel dit artikel