23 mei 2024

TU/e werft vrouwelijke studenten met Bèta Girlsday

EINDHOVEN | NIEUWS | Update | De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) probeert meiden in 5 vwo te interesseren voor het volgen van een technische studie.
Op woensdag 24 november krijgen de meiden tijdens de Bèta Girlsday een speciaal programma aangeboden om ze kennis te laten maken met allerlei facetten van een bètastudie.
 
Het initiatief is onderdeel van een landelijke campagne om meer vrouwelijke studenten over te halen voor een carrière in de bèta technieksector te kiezen. Op dit moment is iets meer dan de helft van de universitair studenten in Nederland van het vrouwelijk geslacht. Relatief weinig meiden kiezen echter, anders dan in veel andere landen, voor een technische studie.

Dinsdag 16 november wees Jeroen van der Veer, oud-topman van Shell en pleitbezorger van het bètaonderwijs, in het tv-programma Pauw en Witteman eveneens op de noodzaak dat meer meisjes, maar ook meer jongens, een keuze maken voor een technische opleiding. Nederland zit nu op twintig procent, een stijging naar dertig procent zou voldoende zijn.
 
Vooroordelen
Op de TU/e was in 2009 van de ruim 4839 bachelorstudenten 17 % vrouw, van de 2763 masterstudenten was 19% vrouw. Maar bij dat laatste cijfer moet worden aangetekend dat meer dan de helft van de vrouwelijke masterstudenten uit het buitenland komt. Er is overigens wel sprake van een gestage groei, maar speciale wervingsacties blijven nodig.
 
Met de Bèta Girlsday hoopt de TU/e bij meiden vooroordelen weg te nemen ten aanzien van het volgen van een technische opleiding. Bovendien krijgen ze hulp bij het maken van een studiekeuze. Het programma van die dag bestaat onder meer uit presentaties.
 
Philips
Zo wordt bijvoorbeeld getoond hoe een ‘huisrobot’ ouderen helpt om langer zelfstandig te blijven wonen. Ook krijgen ze een demonstratieproef te zien van ‘slimme’ verpakkingen die de consument waarschuwen voor een mogelijk voedselbederf.
 
Vrouwelijke studenten van de TU/e maken op de Onderwijsbeurs in Eindhoven reclame voor bètastudies.

’s Middags gaan de deelnemers naar Philips Healthcare in Best. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen van intuïtieve, vereenvoudigde en technologische oplossingen voor de gezondheidszorg. In deze aanpak nemen cardiologie, oncologie en gezondheidszorg voor vrouwen een centrale plek in. Bijzonder is dat de deelnemers aan de TU/e Bèta Girlsday ook onderzoeksruimtes mogen bezoeken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn.
 
Topposities
De TU/e verwacht dat ongeveer tachtig meiden heel Nederland naar de Girlsday komen. Inschrijven is nog mogelijk tot en met maandag 22 november.
 
Ook op andere terreinen probeert de Eindhovense universiteit de positie van vrouwen te versterken. Zo wil de TU/e  in drie jaar tijd het aantal vrouwen op topposities meer dan verdubbelen. In 2009 was slechts ongeveer 5,5  procent van de hoofddocenten (uhd´s) en 3 procent van de hoogleraren van het vrouwelijk geslacht. In 2013 moet minimaal 10 procent van de wetenschappelijke topfuncties in Eindhoven bekleed worden door een vrouw.

► Meer informatie en aanmelden via de website van Girlsday
 

Deel dit artikel