26 mei 2024

Erotische Pabo is geen onderwijs

Nieuws met een knipoogUILTJE | Webwinkels groeien als kool, meldde het tv-programma Nieuwsuur, elke week komen er wel een paar nieuwe internetondernemers bij. Dat geldt ook voor het aantal sites dat nieuws brengt, maar vaak gaat het om mensen die handig een graantje mee willen pikken

Ze doen namelijk weinig meer dan links op hun site te zetten, die de bezoeker leiden naar de oorspronkelijke nieuwsbron. Meestal een site van een krant of omroep. Het is dus een vorm van meeliften op de inspanningen van een ander. Inderdaad, dat komt ook onder studenten voor die aan een groepsopdracht werken.

Een voorbeeld van een linksite is Headliner, die de berichten naar thema groepeert. Zoals bijvoorbeeld onderwijs.  Maar achter zo´n site zit geen redacteur die het internet op berichten afspeurt, dat doet een zoekprogramma. En dat kan nog zo slim in elkaar zitten, af en toe is het resultaat verrassend.

Zo linkte Headliner op 18 november in de categorie onderwijs naar een bericht van BN De Stem in Breda met als kop ´Pabo bevestigt reorganisatie´. Het eerste wat je denkt is: Hoe kan dat nou, directeur Nicole van Son van de Avans Pabo in Breda zei drie weken geleden nog dat het zo goed ging?

Maar wat blijkt na het aanklikken van de link:  Met deze Pabo wordt een postorderbedrijf in erotische artikelen bedoeld. Ook spannend maar geen onderwijs. Voor de zoekmachine maakt dat echter niks uit, pabo is pabo!

Iets vergelijkbaars overkwam trouwens ook een leerling op een middelbare school in Tilburg. Die moest een werkstuk maken over Willem van Oranje, alias de Zwijger. Als googelend kwam hij op een goed  gedocumenteerde Engelse site met een schat aan informatie. Maar omdat hij geen zin had in vertalen liet hij dat de computer doen. Nog even wat knippen en plakken, werkstuk ingeleverd.

Enkele dagen later kreeg hij zijn werkstuk terug van de docent met een grote nul. Wat bleek, de computer had Prince Orange  consequent vertaald als Prins Sap  – de leerlingen had niets in de gaten gehad.

Deel dit artikel