19 april 2024

Aanvaring met F-16

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.12:
 
COLUMN | Een F-16 is een gevaarlijk ding – ja, dat haal je de koekoek: die dingen zijn gemaakt om gevaarlijk te zijn. Volgepakt met bommen en granaten en hier en daar een raket razen ze met 2000 km per uur op de Grote Bozen Vijand af. Eat this!

Sinds jaar en dat staat er eentje bij ons op het ROC, bij de afdeling vliegtuigtechniek. Als je hem voorde eerste keer ziet is hij tegelijkertijd kleiner en groter dan je zou denken  en toen we hem kregen wilde de luchtmacht niet dat ie zichtbaar was vanaf de straat, bang als ze waren voor acties van vredesactivisten (de vorige straaljager die we van de Luchtmacht in bruikleen hadden, een NF-5, had een deuk in de romp die daar door vredesactivist Kees Konings himself was ingeslagen met een hakbijl,.tijdens een van zijn vele onwettige bezoeken aan een vliegbasis van defensie).

Enfin, die F-16 is wel een ruig ding en onveranderlijk hoogtepunt als ik een rondleiding verzorg langs onze technische afdelingen. ‘Pas op je hoofd’, waarschuw ik altijd, want er zitten allerlei scherpe kanten en haken en pinnen aan, op ooghoogte, en die zijn niet allemaal afgeplakt. En vorige week stond er onverwacht een klepje met een bijzonder scherpe rand open, dus toen instructeur Harrie zich omdraaide naar een leerling haalde ie z’n hoofd vlak boven zijn rechteroog lelijk open. Bloedde als een rund en moest dus naar de EHBO.  Tja, een F-16 is en blijft een gevaarlijk ding, ook als ie al 6 jaar in een leslokaal staat. En het geeft natuurlijk een leuke binnenkomer bij de EHBO.

Broeder: ‘Wat is er met u gebeurd?”

Harrie: ‘Botsing met een F-16.’

Broeder: ‘Oh, dan valt ’t nog mee.’

► Lees hier vorige aflevering

Deel dit artikel