22 juli 2024

Op zondag naar school? Ja graag!

TILBURG | NIEUWS | Uit onderzoek is bekend dat kinderen in Nederland doorgaans graag naar de basisschool gaan. En voor sommige kinderen is de grote vakantie van zes weken veel te lang, ze zijn blij als ze daarna weer in de schoolbankjes mogen aanschuiven.
 
Maar dat er kinderen zijn die zelfs op zondag zonder mopperen komen opdraven is tamelijk opmerkelijk. Ze gaan dan ook naar de IMC Weekendschool, een oorspronkelijk Amsterdams initiatief om kinderen van tien tot veertien jaar oud uit kansarme wijken de kans te geven hun honger naar kennis te stillen. De school biedt de kinderen de mogelijkheid om hun toekomstperspectieven te verbreden.
 
Sinds vijf jaar heeft de Weekendschool een vestiging in Tilburg. De kinderen zijn afkomstig van basisscholen in Tilburg Noord en ze zijn toegelaten omdat ze hebben laten zien dat ze gemotiveerd zijn om gedurende 2,5 jaar op een groot aantal zondagen een onderwijsprogramma te volgen. De kinderen maken kennis met allerlei vakgebieden zoals rechten, geneeskunde, journalistiek, sterrekunde, wiskunde en kunsten.  
 
Kinderen van de IMC Weekendschool volgen een gastcollege over journalistiek

Belangeloos
De lessen worden belangeloos verzorgd door mensen die in een van deze vakgebieden werkzaam zijn, daarin bijgestaan door beroepskrachten en een groot aantal vrijwilligers en stagiaires. De Weekendschool mag gebruik maken van de accommodatie en de faciliteiten van de Universiteit van Tilburg. Het initiatief wordt landelijk gesteund door een flink aantal grote bedrijven zoals Shell, Delta Lloyd Groep, IMC, Rabobank en Essent.
 
De eerste Weekendschool opende in 1998 haar deuren in Amsterdam Zuid-Oost. Anno 2010, zijn er negen IMC Weekendscholen in Amsterdam (3 vestigingen), Den Haag, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg en Utrecht. Elke weekendschool telt drie jaargroepen van elk ongeveer dertig leerlingen. In Den Bosch is een vergelijkbare voorziening, maar die valt niet onder de paraplu van de Weekendschool.
 
► Lees hier meer over de Weekendschool

Deel dit artikel