NIEUWS | In vijf Brabantse steden is zaterdag 20 november ´geschreeuwd’ tegen de bezuiniging van 200 miljoen euro op de uitgaven voor kunst en cultuur. In Helmond, Tilburg, Den Bosch, Breda en Eindhoven betraden uiteenlopende musici – van rappers tot leden van Het Brabants Orkest – het podium om hun ongenoegen te uiten over de aangekondigde maatregelen.
Onder de duizenden demonstranten in Brabant waren ook vertegenwoordigers van het kunstonderwijs van de partij. In Tilburg kwam een flinke delegatie van de Fontys Hogescholen voor de Kunsten naar het Pieter Vreedeplein om steun te betuigen aan de actie. Eerder hebben de Tilburgse kunstopleidingen al meegedaan aan een landelijk protest in Den Haag.
Hoewel er op basis van het regeerakkoord geen directe ingrepen zijn voorzien in het kunstonderwijs, zullen de studenten de gevolgen van de bezuinigingen wel gaan merken. Een verschraling van het aanbod zal het lastiger maken om een stageplaats te vinden en eenmaal afgestudeerd zal het moeilijker zijn om aan de slag te komen. Boven de bezuinigingen van het rijk komen ook de bezuinigingen op gemeentelijk niveau.
Drukke open dag
Ondanks de donkere wolken die zich samenpakken boven de cultuursector was het zaterdag 20 november erg druk op de open dag van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in het centrum van Tilburg. Tal van scholieren en hun ouders kwamen een kijkje nemen op het conservatorium, de dansacademie, de opleiding beeldende vorming en de Rockacademie. Opvallend was ook de belangstelling uit Vlaanderen.
In het weekend werd bekend dat de provincie Noord-Brabant met een eigen initiatief komt om de bloeiende kunstensector overeind te houden en niet lijdzaam de bezuinigingen van Den Haag af te willen wachten. In het programma Van Genot en Passie van Omroep Brabant kondigde gedeputeerde Van Haaften aan dat ze met een eigen aanpak komt, wat overigens niet wil zeggen, dat ‘alles hetzelfde blijft’.
Cultuurkaart scholen
Een voorgenomen bezuiniging die nog weinig de aandacht heeft getrokken is het afschaffen van de Cultuurkaart in het voortgezet onderwijs, een post van 15,5 miljoen euro. Leerlingen moeten het verplichte vak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV) volgen en krijgen van OCW een waardebon van 15 euro die ze onder meer kunnen inwisselen voor een bezoek aan een culturele instelling of een bezoek aan een expositie.
De VSB Bank verhoogt de waarde van deze Cultuurkaart met een tientje. Van deze kaart wordt massaal gebruik gemaakt. De uitvoering berust bij het CJP. Deze organisatie vreest voor een uitholling van de cultuureducatie. Overigens zal het eventuele schappen van de Cultuurkaart pas in het schooljaar van 2012 – 2013 kunnen ingaan, omdat dan het contract tussen OCW en CJP afloopt.