22 juli 2024

Studentendecaan van Avans slikt woorden over PVV-studenten in

BREDA | NIEUWS | Peer Trepels, studentendecaan van de opleiding Personeel en Arbeid van Avans Hogeschool, neemt zijn woorden over studenten die op de PVV stemmen terug. Dat schrijft hij op de website Punt van Avans.
 
Zijn scherpe reactie op het nieuws dat Sander Rademaker, een oud-student van de opleiding Management, Economie en Recht, namens de PVV kandidaat is bij de Provinciale Statenverkiezingen, lokte veel commentaar uit. Met name op GeenStijl werd hij onder vuur genomen. Trepels schreef op de site van Punt: ‘Ik hoop eerder dat de screening bij Avans wat kritischer verloopt… Dat ik als medewerker enige bijdrage lever aan de educatie van studenten tot PVV-“volksvertegenwoordigers” zit mij niet echt lekker.’
 
Liberale omgeving
De studentendecaan schrijft nu op de site van Punt dat hij niet vindt dat PVV’ers geweerd zouden moeten worden van Avans Hogeschool. “Dat is absoluut juist níet mijn mening. Ik ben zo
dom geweest aan te haken bij de term “screening” uit een eerdere reactie.” En: “Voor mij is iedereen welkom. Als studentendecaan werk ik elke dag met vogels van diverse pluimage. Prima. Avans is een openbare en liberale school. In zo’n omgeving voel ik me ook thuis.”

Dat neemt voor Trepels niet niet weg dat ‘juist de PVV mensen uitsluit en discrimineert. Ik ben van mening dat onderwijs een bijdrage dient te leveren aan de vorming van burgers, voor wie iedereen
gelijkwaardig is.’ Het College van Bestuur van Avans benadrukt dat Trepels op persoonlijke titel sprak en heeft afstand genomen van zijn uitspraken.
 
Hoofddoekjes
Toch is het  niet de eerste keer dat Avans in verband met extreemrechts in het nieuws komt. In 2004 nam toenmalig bestuursvoorzitter Harry Koopman (toen lid van de VVD) het nadrukkelijk op voor moslima studentes met een hoofddoek die in het naar rechts opschuivende politieke klimaat in de verdrukking kwamen. Om zijn steun te onderstrepen bood hij de studentes doeken aan die Avans weggeeft als relatieschenk en die ze ook als hoofddoek konden gebruiken. Deze actie kwam hem op felle reacties te staan uit extreemrechtse hoek, hij kreeg tal van hatemails.
 
De rector magnificus van de TU/e in Eindhoven Hans van Duijn hekelde in september in zijn rede bij de opening van het academisch jaar het feit dat Nederland tegenwoordig met de rug naar het buitenland staat. Hij noemde het een ‘bloody shame’ dat de PVV van Wilders zoveel invloed heeft gekregen. Ook de rector van de Radboud Universiteit in Nijmegen liet zich kritisch uit over Wilders en de PVV.

Deel dit artikel