18 juli 2024

Kinderuniversiteit publiceert boek voor kinderen over identiteit

TILBURG | NIEUWS | De Kinderuniversiteit van Tilburg heeft een boek uitgegeven waarin wetenschappers voor in kinderen begrijpelijke taal uiteen zetten wat identiteit is.  
 
In het kinderboek, komen vragen aan de orde als: Wat maakt mij tot wie ik ben? Hoe verhoudt de ‘ik’ zich tot de wereld om hem heen? Hoe komt het dat deze ‘ik’ zich soms onbeschoft begint te gedragen?
 
Hoogleraren en docenten van de Universiteit van Tilburg geven op deze en andere vragen antwoord in  het boek dat als titel heeft Ik! Wíe ís dat? De auteurs zetten in het boek helder uiteen wat de ‘ik’ eigenlijk is en wat hem tot een persoon maakt. Mensen willen van alles zijn of worden, ze denken een onafhankelijke ‘ik’ te hebben, maar er zijn allerlei omstandigheden en factoren die een persoon bepalen. Zo spelen familie, vrienden en tradities een belangrijke rol.
 
Is de ‘ik’ wel maakbaar? En wordt die ook nog ergens bepaald door de evolutie? ‘Ben ik een aap?’ is een van de hoofdstukken van het boek. En hoe ziet onze ‘ik’ er in de toekomst uit: gaan geïmplanteerde chips in ons brein ons leven en persoonlijkheid beheersen?

De bijdragen zijn onder andere afkomstig van hoogleraar en theoloog Erik Borgman, hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn, hoogleraar consumentenwetenschap Diederik Stapel, en Wim van de Donk, hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde (nu Commissaris van de Koningin voor Noord-Brabant). Helen van Vliet verzorgde de illustraties.
 
Vierde uitgave
Ik!Wíe ís dat? is de vierde uitgave in de reeks die uitkomt in samenwerking met de Kinderuniversiteit van de Universiteit van Tilburg. Eerdere delen waren: Mag dat?! Wat je wilt weten over recht & rechtvaardigheid, Hoe voelt dat?! Wat je wilt weten over emoties, Wat kost dat?! Wat je wilt weten over geld &economie.

De boeken zijn geschikt voor kinderen rond de elf jaar. Het doel is kinderen op een aantrekkelijke manier kennis te laten maken met onderzoek op het gebied van de mens- en maatschappijwetenschappen.
[Bron: Persbericht]
 
► Ga hier naar de website van de Kinderuniversiteit Tilburg
 
 

Deel dit artikel