18 juli 2024

TU/e investeert 250 miljoen in nieuwe campus

EINDHOVEN | NIEUWS | De Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e) investeert de komende negen jaar 250 miljoen euro in de realisatie van een nieuwe campus. Deze week werd het startsein gegeven voor dit omvangrijke project met de bouw van een centrale ontmoetingsruimte.
 
Dit complex in het hart van de campus is bedoeld voor studenten, medewerkers, onderzoekers en bezoekers. Er komt een grand café en een grote overdekte hal. Daarnaast biedt het onderdak aan de universiteitsbibliotheek en komen er zo’n 900 werkplekken voor studenten.
 
Bovenop het complex komt een gebouw van vijf verdiepingen voor de faculteit Wiskunde en Informatica. De bouwkosten bedragen ongeveer 55 miljoen euro en als alles volgens plan verloopt dan kan het complex in de zomer van 2012 in gebruik worden genomen. Het ontwerp is van architect ir. Joost Ector van Ector Hoogstad Architecten.
 
Artist impression van het nieuwe ontmoetingsgebouw op de campus van de TU/e

Het huisvestingsplan Campus 2020 beoogt een metamorfose van een traditioneel universiteitsterrein naar een Science Park, waarin ook in permanente huisvesting voor studenten is voorzien en waar researchbedrijven zich kunnen vestigen.
 
Bouwplannen elders
De Universiteit van Tilburg heeft het voornemen om de komende jaren ook zo´n honderd miljoen euro te investeren in renovatie en nieuwbouw. Er ligt onder meer een plan voor een nieuw gebouw voor de Faculteit Sociale Wetenschappen. Door onverwachte bezuinigingen vanuit Den Haag is het op dit moment nog onzeker in hoeverre deze plannen haalbaar zijn.
 
Avans Hogeschool trekt 40 miljoen euro uit voor renovatie en uitbreiding op de locaties in Breda en Den Bosch. Vooral op de locatie in de Brabantse hoofdstad is er al jaren sprake van een nijpende huisvestingssituatie. In het gebouw aan de Onderwijsboulevard huizen nu ongeveer 8500 studenten, terwijl het oorspronkelijk gebouwd is voor zo´n 4000 studenten. Al jaren is er over gepraat om voor de Kunstacademie van Avans een nieuw complex te bouwen, maar dat blijkt financieel niet haalbaar. Het voormalige fabriekspand zal nu grondig gerenoveerd worden.
 
Artist impression van de nieuwe sporthogeschool van Fontys in Eindhoven

Fontys Hogescholen investeert in de bouw van een nieuwe Sporthogeschool in Eindhoven. De huidige opleidingsaccommodaties in Tilburg en Sittard worden opgeheven. Het nieuwe gebouw, dat in augustus 2012 in gebruik wordt genomen, biedt onderdak aan 1500 studenten.
 
In Tilburg is Fontys met de gemeente in onderhandeling over verplaatsing van de gebouwen in Tilburg-zuid naar het Spoorzonegebied in het centrum van de stad. Op die nieuwe campus is ruimte voor ongeveer 10.000 studenten. Of de plannen doorgaan hangt af van de bijdrage die gemeente wil geven om de huisvesting mogelijk te maken.
 
In Breda heeft de NHTV de wens om in de binnenstad nieuwbouw te realiseren. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend.

Deel dit artikel