16 april 2024

Nondeju!

Beroep: Onderwijs | Aflevering 1.15
 
COLUMN | Zal ik u eens wat zeggen? Ze willen het gewoon niet! Ze willen het echt niet! Ze krijgen het niet over hun lippen: toegeven dat wij ons werk best goed doen! Redelijk goed. In elk geval: steeds beter.
 
Nondeju wat kregen we er van langs, een klein jaar geleden. Het was niet goed! Het deugde niet en bovendien was het niet goed! Groot waren we. Bot en in onszelf gekeerd. Onverschillig tegenover onze klanten (het is dat de kinderen van Joep niet bij ons op school zaten, anders hadden wij, al vóór de telefoonproviders, een cabaretieractie aan onze broek gehad).
 
‘Wij’: de ROC’s in Nederland.
‘Zij’: de publieke opinie bij monde van de massamedia.
 
Een klein jaar geleden lustten de honden er geen brood van. Of liever gezegd: ze lustten ons rauw. De ene na de andere student werd voor de camera gesleept om te klagen over lesuitval en roosterwijzigingen en demotivatie en de slechte adem van zijn docenten.
De voorzitter van het ROC van Amsterdam werd massamediaal aan de schandpaal genageld (dat leek overigens terecht want die bakte er niks van, voor de camera. Die verzuimde het om zich breed te maken en te gaan stáán voor zijn tent, die maakte zich klein en kroop in de verdediging. Niet slim). En zijn woordvoerder kon daar niets meer aan veranderen.  Kortom, het kon niet op.
 
En wat was de reactie van ‘Den Haag’ op dit kabaal? Klassiek: pappen en nathouden. Oftewel: stel een commissie in die het gaat onderzoeken. Jawel. Maatregelen worden genomen! Een Commissie Wordt Ingesteld! Die gaat aan het werk! Onderzoek!
De commissie kreeg als naam een programma mee: de commissie onderzoek bestuurbaarheid mbo.  
 
Na deze kloeke maatregel werd het enige tijd stil in Den Haag want het probleem was van zijn urgentie ontdaan. Er kwamen verkiezingen en het werd zomervakantie en er kwam een kabinetsformatie – en ondertussen onderzocht de onderzoekscommissie.
 
Een dikke week geleden bracht zij rapport uit en dat kreeg weinig aandacht en ik weet waarom: de uitslag spoorde niet met de publieke opinie en dan publiceren de kranten niet graag. De nrc kwam met één lullig artikeltje waarin inderdaad mondjesmaat werd toegegeven dat de ROC’s het wel redelijk deden, maar….
 
Enfin, dat er punten van verbetering zijn gaat niemand ontkennen, maar ook de groots opgezette JOB-monitor bevestigde het beeld dat oprees uit het onderzoek van de commissie. De ROC’s doen het steeds beter, de studenten zijn redelijk tevreden.
Goed nieuws – geen nieuws. Nondeju!
 
► Lees hier de vorige aflevering

► Lees hier over het rapport over het mbo

Deel dit artikel