19 mei 2024

Congres basisschool Boxmeer: Kijk! Het gebeurt al!

BOXMEER | NIEUWS | Een basisschool die het initiatief neemt voor een heus onderwijscongres, dat is uniek.  De Bonckert in Boxmeer durfde het aan. Op zaterdag 5 februari vindt het congres plaats onder het motto ´Kijk! Het gebeurt al!´.
 
“Onze school bestaat dit jaar 25 jaar en we wilden wat meer doen dan feestactiviteiten voor de kinderen en het personeel. We wilden ook een inhoudelijk programma bieden voor iedereen die zich betrokken voelt bij het onderwijs”, legt directeur Gérard Zeegers uit.
 
Het idee voor een congres was gauw geboren. Maar niet een congres waar mooie theoretische verhandelingen worden gehouden en dat ver van de praktijk afstaat, maar met een programma waar de deelnemer, in het bijzonder de leerkracht, er onmiddellijk zijn voordeel mee kan doen in de klas. “Op ons congres trekken experts en leerkrachten gezamenlijk op. In het onderwijs draait het om het partnerschap tussen leerkracht en kind. Een goede relatie is cruciaal”, aldus Zeegers.
 
Expertmeetings
Het programma begint met inleidingen van Marcel van Herpen (projectleider van het expertisecentrum Duurzaam Opvoeden en Ontwikkelen) en Ellen Emonds (leerkracht groep 8 de Bonckert). Tevens is dan de première van de documentaire die op de school in Boxmeer is opgenomen en die gaat over het partnerschap tussen leerkracht en leerling.
 
Leerlingen van de Bonckert knutselen aan een plateau voor de vogelsMarcel van Herpen

Daarna volgen vier expertmeetings waarin ook de congresdeelnemers een actieve rol spelen:
–           Getalbegrip als basis? Reken maar!
–           Kijk,… Wat taal doet
–           Sociale Media verrijken het leren in de klas
–           Op het goede moment de goede dingen doen, ook in de ogen van kinderen
 
Beeldvorming
Het congres is ook bedoeld als tegenwicht tegen de negatieve beeldvorming over het onderwijs, tegen het geklaag dat er dingen niet goed gaan. “Met klagen kom je niet verder, wij willen laten zien dat het anders kan, dat hebben wij als school zelf in de hand. Bevlogen en betrokken leerkrachten tref je niet alleen hier, maar ook op heel veel andere scholen.”
 
Om de politiek te laten zien dat het onderwijs een positieve boodschap heeft zijn SP-fractievoorzitter Emile Roemer (afkomstig uit Boxmeer en oud-leerkracht) en Jeroen Dijsselbloem (Kamerlid van de PvdA en oud-voorzitter van een parlementaire onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen) uitgenodigd. Minister Van Bijsterveldt heeft laten weten die dag helaas verhinderd te zijn.
 
Openbare basisschool de Bonckert valt onder het bestuur van Stichting Invitare en telt ongeveer 180 leerlingen. Het onderwijs op de school is gebaseerd op de ideeën van het Evarings Gericht Onderwijs (E.G.O.). Maar, benadrukt directeur Zeegers, de onderwerpen die op het congres aan bod komen zijn breed toepasbaar.
 
► Lees hier het volledige programma
 
► Ga hier naar de site van de Bonckert voor aanmelding

Deel dit artikel