27 mei 2024

Tilburgse universiteit moedigt studentenprotest aan

TILBURG | NIEUWS | De Tilburgse universiteit wijst haar studenten nadrukkelijk op de mogelijkheid om deel te nemen aan het landelijke studentenprotest tegen de forse verhoging van het collegegeld voor langstudeerders.
 
Op de site van het Studenten Service Centrum van de Universyteit van Tilburg wordt de student op de hoogte gebracht van de kabinetsplannen. ‘Het kabinet heeft grootse plannen om te bezuinigen op onderwijs. Deze plannen hebben directe gevolgen voor jou als student. Omdat de voorgestelde bezuinigingen effect hebben op het onderwijs dat deze universiteit je biedt, en op de Nederlandse kenniseconomie in het algemeen, willen we je graag informeren over de mogelijkheden hiertegen te protesteren’, staat op de site te lezen.

De maatregel van het kabinet komt erop neer om het collegegeld met 3000 euro te verhogen voor studenten die langer dan een jaar uitlopen op hun bacheloropleiding en een jaar uitlopen op hun masteropleiding. De universiteit krijgt daarnaast te maken met een boete 3000 euro per student.
 
Voor Tilburg kan dat in de miljoenen lopen.  ‘Geld dat dan niet meer voor onderwijs gebruikt kan worden. Bovendien wordt de prestatiebeurs voor de masterfase afgeschaft. Ook vervalt dan het recht op de OV-chipkaart’, staat er verder te lezen. 

‘Mocht je je geroepen voelen je stem tegen deze voorgenomen plannen te laten horen, dan kun je deelnemen aan een een groot landelijk studentenprotest. Dit vindt plaats op 21 januari op het Malieveld in Den Haag. Daarnaast kun je op de website Minimaalnominaal.nl je proteststem kwijt.’
 
Om de studenten behulpzaam te zijn er op de dag van het protest geen colleges, melden Twitteraars.

► Lees hier ´Kabinet versoepelt maatregel´

► Lees hier over de woede van de Tilburgse collegevoorziter
 

Deel dit artikel