20 juni 2024

Fontys trekt als enige grote hogeschool meer nieuwe studenten

EINDHOVEN | NIEUWS | Fontys Hogescholen heeft de daling van de instroom van het recente verleden weten om te buigen in een stijging. In 2010 noteerde Fontys bijna 11.000 nieuwe bachelorstudenten. Nooit eerder schreef Fontys zoveel eerstejaars in.
 
Marcel Wintels, voorzitter van het college van bestuur, heeft dat maandag 10 januari bekendgemaakt in zijn nieuwjaarstoespraak. De Fontys topman had nog meer gunstige berichten voor de hogeschoolgemeenschap. De studenttevredenheid is in twee jaar tijd gegroeid van het rapportcijfer 5,5 in het voorjaar van 2008 naar 6,5 eind 2010. Ook het personeel geeft in enquêtes aan meer tevreden te zijn, van een magere 6 naar een ruime 7. Tegelijkertijd is ook het ziekteverzuim gedaald.
 
Uitzondering
De instroom bij Fontys ligt ruim boven het landelijk gemiddelde. Landelijk gezien is er min of meer een stabilisatie van het aantal eerstejaars, en bij de grote hogescholen is er sprake van een daling. Fontys vormt op die trend een uitzondering, aldus Wintels, want de groei bedraagt 9,2 procent.

Techniekstudenten van Fontys in Eindhoven.
 
Dankzij deze ontwikkeling groeit het marktaandeel weer en dat betekent dat ook financieel een gunstiger plaatje. Al met al is de financiële basis van Fontys, mede door de stevige bezuinigingen, weer redelijk gezond, stelde Wintels in zijn toespraak.
 
De komende jaren moet de hogeschool zich – net als het hele hbo – in zijn ogen focussen op ‘goed en mooi onderwijs, met uitdagende programma’s en strak georganiseerd’.
[Bron: Persbericht]

 

Deel dit artikel