20 mei 2024

Dongemond en Christiaan Huygens in de top van Elsevier

EINDHOVEN | NIEUWS | In de ranglijst van middelbare scholen van Elsevier staan twee scholen uit Brabant in de top. Dat zijn het Dongemond College (locatie Made) en het Christiaan Huygens College in Eindhoven. Laatst genoemde school liefst tweemaal: met havo en met vwo.
 
Elsevier heeft in totaal negentien afdelingen van scholen uitgeroepen tot winnaars in de categorieën vwo, havo, vmbo-gt en vmbo kader. Geheel in de geest van de aanpak van Elsevier is er ook een lijst gemaakt van de absolute verliezers (16 in totaal), maar daar zitten geen scholen uit Brabant tussen.
 
Dat het Christiaan Huygens goed uit de bus komt is niet helemaal een verrassing. In de bijlage van Trouw van  eind vorig jaar kwam deze Eindhovense pc-school ook al goed uit de bus met twee topscores. Bij Trouw deed het Peellandcollege het eveneens goed, maar die zit bij Elsevier niet in de kopgroep. En ook het Elde College in Schijndel dat het met vmbo-basis volgens Trouw goed doet, ontbreekt bij Elsevier.
 
Harde resultaten
Het opinietijdschrift laat zich bij de beoordeling vooral leiden door de harde resultaten van een school. Als bron gebruikt het blad, net als Trouw, daarvoor de gegevens van de Onderwijsinspectie van drie achtereenvolgende jaren. De ranking die daar uit gedestilleerd wordt is gebaseerd op het aantal zittenblijvers en de examenresultaten.
 
Bij het vaststellen van het oordeel houdt Elsevier, anders dan de Onderwijsinspectie, geen rekening met de samenstelling van de schoolbevolking, in de zin van afkomstig uit achterstandswijken. De redactie vindt het niet juist om deze scholen ‘bonuspunten’ te geven, omdat dat het beeld vertroebeld. ‘Diploma’s, nodig voor toelating tot een vervolgopleiding of bij een sollicitatie, horen bij iedereen evenveel waard te zijn´, aldus het blad.
 
► Lees hier de opinie van Tomas Oudejans, rector van het Theresialyceum in Tilburg

Deel dit artikel