20 april 2024

Hoogleraren protesteren in Den Haag in toga tegen bezuinigingen

TILBURG | NIEUWS | Aan het protest in Den Haag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs, vrijdag 21 januari, nemen niet alleen studenten deel maar ook hoogleraren.
 
Zij trekken in toga door de Haagse binnenstad en daarnaast is er een academische zitting in de Anton Philipszaal. Dat meldt prof. Dr. Philip Eijlander, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg, in zijn blog.
 
Hij staat vierkant achter de demonstratie, vanwege het voornemen van het kabinet Rutte om ‘ongekend fors’ te bezuinigen op onderwijs en onderzoek. ‘Er is ook echt wel iets om tegen te ageren en voor te strijden’, schrijft de rector.
 
En hij rekent het nog maar eens voor. ‘Via de zogenoemde langstudeerders maatregel is voorzien in een korting van maar liefst 370 miljoen euro in de eerste geldstroom. Door het terugbrengen van de FES-middelen (voor innovatie van de kenniseconomie) van 500 miljoen euro naar 0 wordt het onderzoek nog zwaarder getroffen.’  
 
Eijlander stelt dat de maatregelen de universiteiten duizenden banen gaan kosten. Dit staat haaks op de ambitie van het kabinet om Nederland in de top 5 van de kenniseconomiën te krijgen.
 
► Lees hier het blog van de rector

Deel dit artikel